Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η επιστημονική κοινότητα για την κλιματική αλλαγή και την επίδραση σε όλον τον πλανήτη. Αυτή τη φορά ο Αρκτικός Κύκλος τίθεται στο στόχαστρο, καθώς ήδη από την επόμενη δεκαετία μπορεί να έχουμε καλοκαίρια χωρίς πάγο, κάτι που θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλη τη γη.

Ads

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Earth & Environment, σύμφωνα με τον Guardian, κάνει λόγο για αναπόφευκτη μείωση στα όρια της εξαφάνισης του επιπλέοντος πάγου ως συνέπεια των εκπομπών ορυκτών καυσίμων.

Ζοφερός ορίζοντας

Το χρονικό όριο για μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι και τόσο μακρινό, καθώς τοποθετείται στο 2035 ήδη. Το φυσικό περιβάλλον που φιλοξενεί στο ευρύτερο οικοσύστημά του πολικές αρκούδες, φώκιες, πιγκουίνους και όλους τους ζωντανούς οργανισμούς που επιβιώνουν στους πάγους, βρίσκεται σε κίνδυνο, εάν μια τέτοια πρόβλεψη επαληθευτεί.

Θα απειληθούν όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου του Βόρειου Αρκτικού, καθώς είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην βρίσκουν τροφή και να πεθαίνουν από ασιτία.

Ads

Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμη κι αν αυτή τη στιγμή ως δια μαγείας ήμασταν σε θέση να μηδενίσουμε σε ολόκληρο τον πλανήτη τις εκπομπές άνθρακα, δεν μοιάζει ιδιαίτερα εφικτό να αναστρέψουμε την κατάσταση άμεσα. Χρειαζόμαστε χρόνο, συνέχεια και συνέπεια στις περιβαλλοντικές στρατηγικές μας, προκειμένου το σκηνικό να ανατραπεί.

Λιώνουν οι πάγοι

Ο βόρειος πόλος του πλανήτη έχει μπει σε μια τροχιά δραματικής μεταβολής πλέον, όπως προειδοποιούν εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες. Είναι χαρακτηριστική και γλαφυρή η εικόνα που δίνουν οι ερευνητές: Από ένα λευκό αρκτικό τοπίο, παγωμένο, σιγά σιγά περνάμε σε μια γαλάζια Αρκτική για το διάστημα των θερινών μηνών.

Μάλιστα, συγκεκριμένα ο όρος «χωρίς πάγο» επιστημονικά σημαίνει για τους μελετητές επιφάνεια μικρότερη από ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα, κάτι που μεταφράζεται όμως σε κυριαρχία του υδάτινου στοιχείου έναντι του πάγου.

Αλλαγή τοπίου

Τα ευρήματα της έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Earth & Environment, υποδεικνύουν ότι αυτή η μέρα της κυριαρχίας του «γαλάζιου» έναντι του «λευκού» αναμένεται να έρθει μια δεκαετία νωρίτερα από ό,τι αρχικά υπολογιζόταν.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της εν λόγω μελέτης, οι Σεπτέμβριοι χωρίς πάγο στον Αρκτικό Κύκλο ενδεχομένως να προκύψουν γύρω στο χρονικό διάστημα μεταξύ του 2035 και του 2067. Βεβαίως, το κατά πόσο θα ανταποκριθεί η ανθρωπότητα στο κάλεσμα μείωσης των εκπομπών άνθρακα, προφανώς και θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο.

Τα σενάρια για το μέλλον

Μέχρι το τέλος του αιώνα, υπάρχει η πιθανότητα οι πάγοι να εκλείψουν ακόμη και για το διάστημα μεταξύ του Μαΐου και του Ιανουαρίου, ένα πραγματικά εφιαλτικό σενάριο, εάν συνεχιστούν οι υψηλές εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Το πιο «ελαφρύ» σενάριο θέλει το ίδιο να συμβαίνει μεταξύ Αυγούστου και Οκτωβρίου, εάν υπάρξει πραγματικά μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Πώς μπορεί να αλλάξει όμως αυτή η ζοφερή πραγματικότητα που όλο μας πλησιάζει; Ποιο στοιχείο είναι ενθαρρυντικό; Σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν κατορθώσουμε να περιορίσουμε τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων και τη μόλυνση του περιβάλλοντος και της ατμόσφαιρας, μέσα σε μια δεκαετία θα μπορούσαν τα νερά της Αρκτικής να ξαναπαγώσουν και να επανέλθουν στην πρότερη κατάστασή τους.

(Με πληροφορίες από Nature Reviews Earth & Environment και Guardian)