Το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του Εθνικού Κήπου σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου, ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός και ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης. Το συγκεκριμένο έργο πάντως έχει ανακοινωθεί από το 2008 και αυτή είναι η τρίτη συνέντευξη Τύπου που παραχωρείται για το θέμα.

Ads

Μεγάλη είναι η πιθανότητα ο Εθνικός Κήπος να παραμείνει κλειστός κατά τη διάρκεια των εργασιών ανάπλασης, δηλαδή για περίπου ένα χρόνο. Σε σχετική ερώτηση που τέθηκε στον τεχνικό διευθυντή της νομαρχίας, Θ. Καρδοματέα, εκείνος διευκρίνησε ότι υπάρχουν δύο λογικές. Η πρώτη, το κλείσιμο του χώρου που εξασφαλίζει την επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ η δεύτερη την εκτέλεση των έργων χωρίς ολοκληρωτικό αποκλεισμό του χώρου, όπως έγινε στο Πεδίον του Άρεως, επιλογή που σύμφωνα με τον ίδιο δεν απεδείχθη η καλύτερη.

Οι δράσεις για την ανάπλαση του Εθνικού Κήπου θα κοστίσουν 7,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που είχε ανακοινωθεί από το 2008, με την επισήμανση τότε ότι «πρόκειται για έργο άμεσης προτεραιότητας» καθώς ο Εθνικός Κήπος αποτελεί έναν από τους τελευταίους πνεύμονες πρασίνου της πόλης.

Σε πρώτη φάση, προβλέπεται η δημοπράτηση του έργου από το Δήμο της Αθήνας, προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών. Παράλληλα, θα προκηρυχθεί μελέτη, προϋπολογισμού 370.000 ευρώ, για την αποκατάσταση του ζωολογικού κήπου, του βοτανολογικού μουσείου, του χώρου που βρίσκεται το ρωμαϊκό μωσαϊκό αλλά και την αποκατάσταση του μαντρότοιχου της Ηρώδου του Αττικού.

Ads

Για τη μελέτη και τα έργα του Εθνικού Κήπου η Νομαρχία της Αθήνας έχει διαθέσει συνολικά το ποσό των 7.500.000 ευρώ, ενώ προηγήθηκε η διάθεση ποσού 1.050.000 ευρώ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την ανάπτυξη επιστημονικής έρευνας και ιστορικής μελέτης για τον Κήπο, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν από το Πολυτεχνείο εντός του Οκτωβρίου.

Ο Γιάννης Σγουρός και ο Νικήτας Κακλαμάνης υπέγραψαν επιπλέον τις προγραμματικές συμβάσεις ύψους 5 εκ. ευρώ, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες για τις ράμπες ΑΜΕΑ, πεζόδρομων της περιοχής Ψυρρή και της τοποθέτησης χλοοτάπητα στο γήπεδο του Ρουφ, ενώ αναφέρθηκαν και στις προγραμματικές συμβάσεις που ενέκρινε πρόσφατα το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας και αφορούν την ανέγερση τριών πρότυπων βιοκλιματικών βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, αναφέρθηκαν και στο θέμα της παραχώρησης για δύο χρόνια μέρους του κτιρίου της Ιεράς Οδού (πρώην Λυσσιατρείο) από τη Νομαρχία Αθηνών στο Δήμο Αθηναίων, ώστε να αξιοποιηθεί για τη σίτιση αστέγων και άλλων ευπαθών ομάδων.