Οι υπουργοί Ενέργειας των 20 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου συναντώνται σήμερα στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσουν για την πυρηνική ασφάλεια την επόμενη μέρα της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Διπλάσια από την αρχική είναι η εκτίμηση για τα ποσά της ραδιενέργειας που διέρρευσε από τον κατεστραμμένο από το τσουνάμι πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα κατά την πρώτη εβδομάδα της καταστροφής.

Ads

Σύμφωνα με την υπηρεσία πυρηνικής και βιομηχανικής ασφάλειας της Ιαπωνίας (Nisa), η ραδιενέργεια που διέρρευσε στην ατμόσφαιρα υπολογίζεται σε 770.000 τεραμπεκερέλ, έναντι 370.000 που ήταν η αρχική εκτίμηση. Κατά συνέπεια η μόλυνση της περιοχής είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.

Όπως ανακοίνωσε η Nisa, το πρόβλημα στον αντιδραστήρα No 1 δημιουργήθηκε πέντε ώρες μετά τον σεισμό, δέκα ώρες πριν τις αρχικές εκτιμήσεις. Ακόμη οι αντιδραστήρες 2 και 3 έλιωσαν ο πρώτος ύστερα από 80 ώρες και ο δεύτερος ύστερα από 79.

Εν τω μεταξύ, ο Ιάπωνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιούκι Εντάνο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει να πραγματοποιήσεις και άλλες εκκενώσεις.

Ads

Η εκτίμηση δόθηκε στη δημοσιότητα, καθώς μια ομάδα ειδικών πρόκειται να πραγματοποιήσει έρευνα για την πυρηνική κρίση. Το εργοστάσιο αναμένεται να κλείσει μέχρι τον Ιανουάριο, αν και εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να καθυστερήσει κατά πολύ, καθώς η διαρροή ραδιενέργειας συνεχίζεται.

Η πυρηνική ασφάλεια, μετά τη Φουκουσίμα, στο επίκεντρο της G20

Το νέο πυρηνικό ατύχημα που ακολούθησε τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου έχει προκαλέσει κύμα εκκλήσεων για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας παγκοσμίως.

Μερικές κυβερνήσεις επανεξετάζουν τώρα την ενεργειακή τους στρατηγική. Χθες, η γερμανική κυβέρνηση επικύρωσε το νομοσχέδιο που καθιστά την Γερμανία την πρώτη από τις μεγάλες δυνάμεις η οποία στρέφει την πλάτη στα πυρηνικά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ. «Όλοι οι πυρηνικοί αντιδραστήρες θα κλείσουν μέχρι το 2022», τόνισε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Η Γαλλία ηγείται παγκοσμίως στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας αφού το 80% του ηλεκτρισμού που παράγει προέρχεται από 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Η εξαγωγή αυτής της πυρηνικής τεχνογνωσίας αποτελεί μεγάλο μέρος της γαλλικής οικονομίας.

Στην τελευταία σύσκεψη του G8 στη Ντοβίλ της Γαλλίας, ο πρόεδρος της χώρας Νικολά Σαρκοζί συνάντησε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Ναότο Καν προκειμένου να ξεκινήσουν να εργάζονται για την επεξεργασία ενός νέου πλαισίου παγκόσμιων κανόνων ασφαλείας μέχρι τέλος του έτους. Ο Ν. Σαρκοζί μάλιστα δήλωσε πως εφεξής η ασφάλεια και όχι το κόστος θα πρέπει να αποτελούν τη βάση για τα μελλοντικά σχέδια και τη τεχνολογία.

Αν και ο Γάλλος ηγέτης δεν έχει διευκρινίσει πως μπορεί να βελτιωθούν οι κανόνες, άλλοι Ευρωπαίοι επίσημοι έχουν ζητήσει την αναθεώρηση τη σύμβαση πυρηνικής ασφάλειας της Διεθνούς Ατομικής Ενεργειακής Υπηρεσίας (ΙΑΕΑ) η οποία ισχύει για τους διεθνείς κανόνες. Η ΙΑΕΑ θα συναντηθεί στο τέλος του μήνα να συζητήσει το θέμα.