Διεθνής ομάδα επιστημόνων που ερευνούσε το σκάνδαλο «Climatage» δεν διαπίστωσε παράβαση επιστημονικής δεοντολογίας. Το περιβαλλοντικό αυτό σκάνδαλο σημειώθηκε στο βρετανικό πανεπιστήμιο της East Anglia, όπου ερευνητές συζητούσαν να αποκρύψουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη οφείλεται, κατά κύριο λόγο, σε ανθρωπογενή αίτια.

Ads

Όπως σημειώνει το Bloomberg, χιλιάδες e-mails που υπεκλάπησαν τον περασμένο Νοέμβριο, από τον σέρβερ του πανεπιστημίου έδειξαν ότι τα μέλη της Climatic Research Unit συζητούσαν τρόπο για να αποκρύψουν πτώση των θερμοκρασιών και να εμποδίσουν τη συμπερίληψη ορισμένων επιστημονικών εργασιών στην πλέον περιεκτική έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή.

Η έρευνα, η οποία είναι η δεύτερη από τις τρεις που διεξάγονται για την επιστημονική έρευνα στο εν λόγω πανεπιστήμιο, αναφέρει ότι οι μέθοδοι για τη συγκρότηση αρχείων των θερμοκρασιών, παγκοσμίως, είναι «ορθές και ικανοποιητικές» ενώ απορρίπτει τους ισχυρισμούς για ηθελημένη παρερμηνεία στοιχείων που προκύπτουν από τη μελέτη των δακτυλίων στους κορμούς των δέντρων.

«Οι αμαρτίες της σχολής οφείλονται σε παράληψη και όχι σε πρόθεση» σχετικά με τη μη τήρηση πλήρους ιστορικού στοιχείων, τονίζει η επιτροπή και προτρέπει τους επιστήμονες στο University of East Anglia να συνεργάζονται στενότερα με επαγγελματίες στατιστικολόγους στην ανάλυση των θερμοκρασιών.

Ads

Η εξαμελής επιτροπή έρευνας αποτελείται από επιστήμονες σε βρετανικά, αμερικανικά και ελβετικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον τέως πρόεδρο της Shell Transport & Trading και μέλος της Βουλής των Λόρδων κ. Ρον Όξμπεργκ. Τα μέλη ορίστηκαν από το βρετανικό πανεπιστήμιο, κατόπιν προτροπής της Royal Society, της βρετανικής επιστημονικής ακαδημίας.

Το πανεπιστήμιο έχει, επίσης, παραγγείλει έρευνα σχετικά με το περιεχόμενο των μηνυμάτων στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που υπεκλάπησαν, ώστε να εντοπιστούν πιθανές ενδείξεις παραποίησης επιστημονικών στοιχείων. Επικεφαλής της επιτροπής για αυτή την έρευνα έχει τεθεί ο πρώην αντιπρύτανης του πανεπιστημίου της Γλασκώβης κ. Μιούιρ Ράσελ.

Η πρώτη έρευνα, η οποία διεξήχθη από την Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας του βρετανικού κοινοβουλίου, κατέληξε, στις 31 Μαρτίου, στο συμπέρασμα ότι οι επιστήμονες έβλαψαν τη φήμη τους με την απαράδεκτη “παρακράτηση” στοιχείων όταν ζητήθηκε πρόσβαση σε αυτά.