Μια «παράξενη» και άφθαρτη συσκευή που πρόκειται να καταγράφει τους χειρισμούς της ανθρωπότητας στην κρίση της κλιματικής αλλαγής, θα κατασκευάσουν αυστραλιανοί επιστήμονες στην απομακρυσμένη δυτική ακτή της Τασμανίας.

Ads

Το «Μαύρο Κουτί της Γης» (Earth’s Black Box) όπως θα λέγεται είναι εμπνευσμένο από το μαύρο κουτί των αεροπλάνων, και πρόκειται για μια γιγάντια εγκατάσταση από χάλυβα, που σύντομα θα γεμίσει με σκληρούς δίσκους που θα τροφοδοτούνται από ηλιακά πάνελ. Στόχος του είναι να «μεταφέρει» ο ατσάλινος αυτός μάρτυρας της ιστορίας στις μελλοντικές γενιές πώς ο άνθρωπος του σήμερα προκάλεσε την κλιματική κρίση και πώς κατάφερε επιτυχώς ή απέτυχε να την αντιμετωπίσει.

Οι πληροφορίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την εξαφάνιση των ειδών, την περιβαλλοντική ρύπανση και τις επιπτώσεις στην υγεία θα καταγραφούν όλα στη συσκευή, έτσι ώστε αν κάποια μελλοντική κοινωνία ανακαλύψει μια μέρα το αρχείο, να μάθει τι συνέβη με τον πλανήτη μας, οπώς αναφέρει το ccn.com.

Η ιδέα αυτή προέκυψε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα στη Γλασκώβη τον περασμένο μήνα με μια συμφωνία που κράτησε ζωντανή την ελπίδα να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Ads

«Εκτός και αν αλλάξουμε δραματικά τον τρόπο ζωής μας, η κλιματική αλλαγή και άλλοι ανθρωπογενείς κίνδυνοι θα προκαλέσουν συντριβή του πολιτισμού μας», εξηγεί ο ιστότοπος του Earth’s Black Box.

«Το Μαύρο Κουτί της Γης θα καταγράφει κάθε βήμα που κάνουμε προς αυτήν την καταστροφή. Εκατοντάδες σύνολα δεδομένων, μετρήσεις και αλληλεπιδράσεις που σχετίζονται με την υγεία του πλανήτη μας θα συλλέγονται συνεχώς και θα αποθηκεύονται με ασφάλεια για τις μελλοντικές γενιές», συνεχίζει.

«Η ιδέα είναι εάν η Γη συντριβεί ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αυτή η άφθαρτη συσκευή εγγραφής θα είναι εκεί για όποιον έχει απομείνει να μάθει από αυτό», είπε ο Τζιμ Κέρτις, εκτελεστικός διευθυντής στο πρακτορείο μάρκετινγκ Clemenger BBDO, στην Australian Broadcasting Corporation. «Είναι το μέρος όπου θα λογοδοτήσουν οι ηγέτες, για να βεβαιωθείτε ότι η δράση ή η αδράνειά τους καταγράφεται».

Το έργο – μια συνεργασία μεταξύ της Clemenger BBDO, της δημιουργικής εταιρείας The Glue Society, και ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας – πρόκειται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2022, αλλά τα συστήματα του ατσάλινου κουτιού είναι ήδη εν μέρει ενεργά.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός στόχος είναι η σημερινή κοινωνία να ενεργεί πιο προοδευτικά και υπεύθυνα όσον αφορά τη δράση για το κλίμα και την περιβαλλοντική διαχείριση .

«Όταν οι άνθρωποι ξέρουν ότι “καταγράφονται”, επηρεάζονται πολύ και οι πράξεις τους», λέει ο Jonathan Kneebone της The Glue Society στο ABC. «Αυτός είναι ο ρόλος μας αν μη τι άλλο, να είμαστε κάτι στο πίσω μέρος του μυαλού όλων».

Ο μήκους δέκα μέτρων ατσάλινος μονόλιθος έχει σχεδιαστεί για να αντέχει τις φυσικές καταστροφές και θα λειτουργεί με ηλιακή και θερμική ενέργεια. Η συσκευή, η οποία θα είναι συνδεδεμένη στο ίντερνετ, θα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο για να συγκεντρώνει συστηματικά στοιχεία που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή χρησιμοποιώντας μια σειρά από 500 μεθόδους μέτρησης και θα τα αποθηκεύει αυτόματα.

Θα είναι γεμάτη με μονάδες αποθήκευσης που θα περιέχουν δεδομένα τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως οι μέσες θερμοκρασίες και η παγκόσμια κατανάλωση ενέργειας.

Ενώ κάποιοι μπορεί να υποτιμούν το Earth’s Black Box ως ένα κόλπο δημοσίων σχέσεων που έχει σχεδιαστεί για να τραβήξει την προσοχή των ανθρώπων – σε αντίθεση με ένα σοβαρό έργο επιστημονικής τεκμηρίωσης – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος χρειάζεται επειγόντως περισσότερη προσοχή και δράση σε αυτά τα ζητήματα.

Σε έναν κόσμο όπου οι πάγοι λιώνουν ως απάντηση στα πρωτοφανή επίπεδα υπερθέρμανσης του πλανήτη, όπου οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου αυξάνονται, όπου το νερό τελειώνει και όπου τα ζώα εξαφανίζονται με τέτοια ταχύτητα – που οι επιστήμονες λένε ότι πλησιάζει η έκτη μαζική εξαφάνιση-, είναι η ώρα να κοιτάξουμε το μέλλον.

«Ο σκοπός της συσκευής είναι να παρέχει μια αμερόληπτη περιγραφή των γεγονότων που οδηγούν στην κατάρρευση του πλανήτη, να φέρει την ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές και να εμπνεύσει επείγουσα δράση», λένε οι κατασκευαστές του Μαύρου Κουτιού της Γης. «Το πώς θα τελειώσει η ιστορία εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς».