Μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι οι πλούσιες χώρες έχουν εκπέμψει τα περισσότερα αέρια θερμοκηπίου, προκαλώντας ακτιβιστές και επιστήμονες να απαιτούν από αυτές να σηκώσουν το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής. Ωστόσο, για πρώτη φορά επιστήμονες ποσοτικοποίησαν και κοστολόγησαν τη ζημιά των πιο ρυπογόνων κρατών του πλανήτη εις βάρος άλλων, αλλάζοντας πιθανώς του όρους του παιχνιδιού.

Ads

Μελέτη του κολεγίου Dartmouth στις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου, αποδεικνύει ότι μια μικρή ομάδα «βρώμικων» κρατών έχει προκαλέσει οικονομικές απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων λόγω της υπερθέρμανσης από τα αέριά τους. Οι 10 κορυφαίες «βρώμικες» χώρες προκάλεσαν περισσότερα από τα 2/3 οικονομικών απωλειών παγκοσμίως.

Το σημαντικό είναι ότι ο οικονομικός αντίκτυπος σε άλλες χώρες αυτών των κορυφαίων εκπομπών, μπορεί τώρα να υπολογιστεί χάρη στη μελέτη του Dartmouth. «Έχουμε ποσοτικοποιήσει την ευθύνη κάθε κράτους για ιστορικές αλλαγές εισοδήματος που οφείλονται στην άνοδο της θερμοκρασίας σε άλλη χώρα» αναφέρει στο κοινό ρεπορτάζ των Euronews και Reuters ο ερευνητής Τζάστιν Μάνκιν. Αυτές οι οικονομικές απώλειες μπορεί να είναι από τη μείωση των γεωργικών αποδόσεων ή η μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας μέσω του θερμικού στρες. «Τα αέρια του θερμοκηπίου που εκπέμπονται σε μια χώρα προκαλούν υπερθέρμανση σε μια άλλη και αυτή η θέρμανση μπορεί να μειώσει την οικονομική ανάπτυξη» λέει ο Μάνκιν.

Μιλώντας με αριθμούς, για παράδειγμα, οι εκπομπές των ΗΠΑ κόστισαν στο Μεξικό συνολικά 79 δισεκατομμύρια ευρώ απώλειας του ΑΕΠ μεταξύ 1990 και 2014, σύμφωνα με την ανάλυση. Η χώρα προκάλεσε επίσης οικονομική ζημιά 308 δισ. ευρώ στη Βραζιλία, 255 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ινδία και 123 δισ. ευρώ στην Ινδονησία.

Ads

Οι δύο κορυφαίοι ρυπαντές παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ και Κίνα, προκαλώντας απώλειες συνολικού παγκόσμιου εισοδήματος 1,79 τρισεκατομμύρια ευρώ από το 1990 έως το 2014. Η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία προκάλεσαν απώλειες άνω των 498 δισ. ευρώ η καθεμία για το ίδιο διάστημα. Συνολικά, αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου 6 τρισ. ευρώ σε σωρευτικές απώλειες – περίπου το 11% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Η μελέτη μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού όσον αφορά τον αγώνα για την Κλιματική Αλλαγή, καθώς τα στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστικές αίθουσες ή διεθνείς διαπραγματεύσεις για το Κλίμα για την εξεύρεση πληρωμών από χώρες που καίνε περισσότερα ορυκτά καύσιμα. «Αυτή η έρευνα παρέχει νομικά πολύτιμες εκτιμήσεις για τις οικονομικές ζημιές που έχουν υποστεί μεμονωμένα έθνη λόγω των δραστηριοτήτων άλλων χωρών για την αλλαγή του κλίματος», λέει ο Μάνκιν.

Το εντυπωσιακό είναι ότι για ορισμένες πιο ψυχρές χώρες στον βορρά, η Κλιματική Αλλαγή λειτουργεί ευεργετικά για την οικονομία τους! Η θέρμανση μπορεί να αυξήσει την παραγωγή ενισχύοντας τις αποδόσεις των καλλιεργειών. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, επωφελήθηκαν περισσότερα από 182 δισ. ευρώ από την υπερθέρμανση του πλανήτη που προκάλεσε ενώ ο Καναδάς είχε κέρδη 246 δισ. ευρώ.

«Η δήλωση ότι είναι δυνατό και επιστημονικά αξιόπιστο να συνδεθεί ένας μεμονωμένος δρών με έναν απτό αντίκτυπο, είναι μια δήλωση που δεν έχει γίνει σθεναρά σε προηγούμενες μελέτες», λέει ένας εκ των υπεύθυνων της μελέτης Κρίστοφερ Κάλαχαν. «Αυτή η έρευνα δίνει μια απάντηση στο ερώτημα εάν υπάρχει επιστημονική βάση για ισχυρισμούς σχετικά με την κλιματική ευθύνη και η απάντηση είναι ναι», προσθέτει ο Κάλαχαν.