Ως μία χρονιά «πρωτοφανούς βίας» σε βάρος των ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο χαρακτηρίζεται το 2011 σε έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο. Όπως αναφέρεται στην έκθεση πέντε από αυτούς σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 200 συνελήφθησαν.

Ads

 
«Οι ενεργοί πολίτες του διαδικτύου ήταν το 2011, στην καρδιά των πολιτικών αλλαγών που επηρέασαν τον αραβικό κόσμο. Προσπάθησαν, στο πλευρό των δημοσιογράφων, να εμποδίσουν τη λογοκρισία, αλλά πλήρωση βαρύ τίμημα», αναφέρουν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα».
 
Όπως επισημαίνεται στην έκθεση «το 2011 θα μείνει ως η χρονιά πρωτοφανούς βίας κατά των ενεργών πολιτών χρηστών του διαδικτύου. Πέντε μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους, ενώ είχαν ξεκινήσει μια αποστολή ενημέρωσης».
 
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, σχεδόν 200 συλλήψεις bloggers και ενεργών πολιτών στο διαδίκτυο αναφέρθηκαν το 2011, καταγράφοντας μια αύξηση 30% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
 
Σε όλο τον κόσμο «τουλάχιστον 120 ενεργοί πολίτες του διαδικτύου έχουν φυλακιστεί μέχρι σήμερα» καταγγέλλει η οργάνωση σύμφωνα με την οποία, «η τυφλή βία» στη Συρία κινδυνεύει να επιβαρύνει ακόμη τον απολογισμό.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο, η Google και η οργάνωση «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» θα απονείμουν το βραβείο «RSF του ενεργού πολίτη στο διαδίκτυο», το οποίο είχε απονεμηθεί το 2011 στον Astrubal, συνιδρυτή του τυνησιακού ιστολογίου Nawaat.
 
Εν τω μεταξύ, στο κατάλογο των χωρών «εχθρών του διαδικτύου» προστέθηκαν το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία, ενώ αντίθετα Βενεζουέλα και Λιβύη βγήκαν από τον κατάλογο των χωρών που τελούν «υπό επιτήρηση». Σε αυτή την κατηγορία των χωρών εξακολουθεί να βρίσκονται η Γαλλία, ενώ προστέθηκαν το 2012 και η Ινδία και το Καζακστάν.
 
Στην έκθεσή της του 2012 για τους εχθρούς του διαδικτύου, η οργάνωση υπογραμμίζει ότι «οι αλλαγές που υπήρξαν στον κατάλογο αντανακλούν τις πρόσφατες εξελίξεις στην ελευθερία της πληροφόρησης στο διαδίκτυο».

image

«Το Μπαχρέιν και η Λευκορωσία κατατάχθηκαν μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τη Μιανμάρ, την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα, την Κούβα, το Ιράν, το Ουζμπεκιστάν, τη Συρία, το Τουρκμενιστάν και το Βιετνάμ, χώρες που προβάλλουν συχνά προβλήματα πρόσβασης, αυστηρό φιλτράρισμα, παγίδα στους διαφωνούντες στον κυβερνοχώρο και διαδικτυακή προπαγάνδα», σημειώνουν οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.
 
«Μεταξύ εποπτείας και φιλτραρίσματος», το ρήγμα διατηρείται για τους χρήστες του διαδικτύου που χρησιμοποιούν το ΙΝΤΕΡΝΕΤ για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών και την ελευθερία του λόγου, υπογραμμίζει η οργάνωση.
 
Ωστόσο παράλληλα με τη βία που ασκείται μέσα στις δικτατορίες «χώρες που αποκαλούνται δημοκρατικές συνεχίζουν να ενδίδουν στις προκλήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας ή να λαμβάνουν μέτρα δυσανάλογα για την προστασία του δικαιώματος του χρήστη».
 
Ανάμεσα στις χώρες που τελούν υπό επιτήρηση, η Ταϊλάνδη είναι «στην πύλη των εχθρών του διαδικτύου», με τον κίνδυνο της συνέχισης μιας πολιτικής υπέρ του φιλτραρίσματος και της καταδίκης χρηστών του διαδικτύου για έγκλημα εσχάτης προδοσίας».
 
Ο κατάλογος των «υπό επιτήρηση» χωρών συμπληρώνεται από τις Αυστραλία, Νότια Κορέα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, Ερυθραία, Γαλλία, Ινδία, Καζακστάν, Μαλαισία, Ρωσία, Σρι Λάνκα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Τουρκία.
 
Η οργάνωση επισημαίνει ότι υπάρχουν χώρες που ασκούν μια άλλης μορφής λογοκρισία στο διαδίκτυο, όπως το Πακιστάν «που πρόσφατα απηύθυνε πρόσκληση υποβολής προσφορών για την ανάπτυξη ενός εθνικού συστήματος φιλτραρίσματος στο διαδίκτυο».
 
Τέλος η οργάνωση δηλώνει ότι μένει επιφυλακτική όσον αφορά την κατάσταση της ελευθερίας της πληροφόρησης στο διαδίκτυο κυρίως σε χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Μαρόκο, το Τατζικιστάν, παρότι αυτές δεν περιλαμβάνονται στους πιο πάνω καταλόγους.

Ads