Τη δική της ειδησεογραφική υπηρεσία ετοιμάζεται να αποκτήσει η Wikipedia. Και το όνομα αυτής Wikitribune. Θα είναι ουσιαστικά μια σελίδα με ροή ειδήσεων αλλά και αρθρογραφία τόσο από επαγγελματίες δημοσιογράφους όσο και από εθελοντές. Την ίδια ώρα, η Wikipedia κηρύσσει τον δικό της πόλεμο ενάντια στα fake news, σύμφωνα με τους συντελεστές της. 

Ads

Τα μεγάλα νέα έγιναν γνωστά διά στόματος του συνιδρυτή της Wikipedia, Τζίμι Γουέλς. Σύμφωνα με τον ίδιο το Wikitribune θα προσφέρει «πραγματικές και ουδέτερες ειδήσεις και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση των κατασκευασμένων ειδήσεων». 

Η υπηρεσία θα είναι δωρεάν και απαλλαγμένη από τις διαφημίσεις, καθώς φιλοδοξία των συντελεστών της είναι να βασίζεται στις τακτικές δωρεές των αναγνωστών. Μάλιστα σήμερα ξεκινά η πρώτη καμπάνια crowdfunding που θα προσφέρει προπληρωμένα μηνιαία πακέτα για να στηριχτούν οικονομικά οι πρώτοι δημοσιογράφοι που θα εργαστούν. 

Η νέα υπηρεσία θα έχει κάποιες διαφορές από την γνωστή έκδοση της Wikipedia. Θα μπορεί και πάλι ο καθένας να κάνει αλλαγές στην ιστοσελίδα αλλά αυτές θα φαίνονται στους αναγνώστες μόνο αν ένα μέλος του προσωπικού τις εγκρίνει. Η βασική ομάδα των δημοσιογράφων επίσης θα πληρώνεται. 

Ads

Αναφορικά με τη θεματολογία το Wikitribune θα καλύπτει μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από πολιτική έως επιστήμη και τεχνολογία. Θα ακολουθεί επίσης τους κανόνες της Wikipedia, όπως την απαίτηση να αναγράφεται η πηγή που χρησιμοποιείται για την αναφορά του κάθε γεγονότος και η ανάγκη «edit» των δημοσιεύσεων από την κοινότητα για να παραμένουν ακριβή. 

Ο Γουέλς μιλώντας στο BBC εξήγησε ότι όσο περισσότερη είναι η οικονομική στήριξη που θα έχει το Wikitribune τόσο περισσότεροι δημοσιογράφοι θα προσληφθούν. Αρχικά εκτιμά ότι οι δημοσιογράφοι θα είναι δέκα έως είκοσι. 

Το Wikitribune έχει ήδη λανσάρει τη δοκιμαστική της έκδοση υπό το σύνθημα: «οι ειδήσεις είναι χαλασμένες και εμείς μπορούμε να τις φτιάξουμε».

«Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι προβληματίζονται πολύ για την εξασφάλιση μιας αντικειμενικής ενημέρωσης υψηλής ποιότητας, οπότε νομίζω πως θα υπάρχει ζήτηση», υποστηρίζει ο Γουέλς σημειώνοντας ότι το βασιζόμενο σε διαφημίσεις μοντέλο που χρησιμοποιούν τα πιο πολλά ΜΜΕ έχει οδηγήσει σε ένα «κυνήγι των κλικ», με αποτέλεσμα να επηρεαστεί το επίπεδο. Αυτό πιστεύει ότι θα αλλάξει μέσω crowdfunding.