Διαβάστε το δημοσίευμα της εφημερίδας Το Βήμα:

Ads

Τα χαμόγελα δεν έκρυψαν την ψυχρότητα

Το παγωμένο κλίμα που επικρατεί εσχάτως στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατεγράφη, παρά τα χαμόγελα, και κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζίπ Ταγίπ Ερντογάν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν στην Αθήνα ο νέος υπουργός Εξωτερικών κ. Νταβούτογλου και ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής της ομάδας διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Εγκεμέν Μπαγίς/

Ads

image

Ενδεικτικό της βεβαρημένης ατμόσφαιρας, στην οποία έχουν συμβάλλει και οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Ερντογάν με τις οποίες συνέδεε την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης με την εκλογή των μουφτήδων και τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, είναι ότι δεν είχαν προγραμματιστεί επίσημες δηλώσεις των δύο ανδρών. Αν και δεν είχε καταρτιστεί συγκεκριμένη ατζέντα, η συζήτηση κάλυψε όλα τα θέματα του φακέλου «ελληνοτουρκικές σχέσεις». Ο Πρωθυπουργός επανέφερε το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης που έχει ανέβει πολλές θέσεις στην κυβερνητική ατζέντα. Αν και η Αθήνα δεν έλαβε στις Βρυξέλλες την υποστήριξη που ανέμενε για κοινές ευρωπαϊκές δράσεις στο θέμα της λαθρομετανάστευσης προκειμένου να πειστεί η Τουρκία, ο κ. Κραμανλής επιμένει ότι η Άγκυρα πρέπει να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο Επανεισδοχής που έχουν υπογράψει οι δύο χώρες από το 2001.


image

Ο κ. Καραμανλής επιμένει στην ανάγκη μείωσης της έντασης στο Αιγαίο. Η Άγκυρα δεν έχει σταματήσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και τις παραβιάσεις του FIR Αθηνών. Ηρεμία στο Αιγαίο προκρίνουν καθώς φαίνεται και οι Αμερικανοί που πολύ πρόσφατα, δια στόματος του νέου βοηθού υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις Φίλιπ Γκόρντον, χαρακτήρισαν το αρχιπέλαγος περιοχή στρατιωτικής σημασίας και μίλησαν για «εκκρεμείς» διενέξεις που αν επιλύονταν θα μείωναν το ενδεχόμενο κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Πηγή: pressmme.blogspot.com