Η «απαγόρευση» εισόδου στις ΗΠΑ, μέσω σαφών απειλητικών προειδοποιήσεων δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τον Τζούλιαν Ασέιντζ. Ο 39χρονος είναι Αυστραλός πολίτης αλλά κατά βάθος δεν έχει βάση. Μετακινείται διαρκώς προκειμένου να μη δίνει στόχο. Στην πραγματικότητα, όμως αποτελεί στόχο έτσι κι αλλιώς γιατί είναι ο ιδρυτής και διευθύνων νους της Wikileaks. Ο διαδικτυακός τόπος αυτοαποκαλείται «υπηρεσία πληροφοριών των πολιτών» και αποτελεί το ιδανικό βήμα για όσους θέλουν να προβούν σε καταγγελίες, έχουν αποδείξεις για τα όσα υποστηρίζουν αλλά επιθυμούν να το κάνουν ανώνυμα.

Ads

Στα τρία χρόνια λειτουργίας της, η Wikileaks έχει δημοσιεύσει απόρρητα ντοκουμέντα για ρίψη τοξικών αποβλήτων στην Αφρική, πρωτόκολλα από τη διαβόητη αμερικανική βάση του Γκουαντάναµο, ντοκουμέντα διαφθοράς για την οικογένεια του πρώην προέδρου της Κένυας, Ντανιέλ Αράπ Μόι. Ωστόσο, παγκοσμίως γνωστή έγινε μετά τη δημοσίευση τον περασμένο Απρίλιο του βίντεο που τραβήχτηκε τον Ιούλιο του 2007 από αμερικανικό ελικόπτερο και δείχνει τους στρατιώτες του πληρώματος να δολοφονούν εν ψυχρώ στη Βαγδάτη συνολικά 12 ανθρώπους, συµπεριλαµβανοµένων δύο εργαζομένων στο πρακτορείο Reuters.

Πρόσφατα οι ΗΠΑ παρέπεμψαν σε δίκη αυτόν που θεωρούν ως πηγή του βίντεο: τον Μπράντλεϊ Μάνινγκ, 22 χρονών, Αμερικανό στρατιώτη, ο οποίος υπηρετούσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού στη Βαγδάτη. Καταδότης, ο πρώην χάκερ, Αντριαν Λάμο, στον οποίο ο Μάνινγκ φέρεται να είχε μιλήσει σχετικά με το περιστατικό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαχέονται ο Μάνινγκ έχει παραδώσει στη Wikileaks περίπου 260.000 απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα, µε αναφορές και εκτιμήσεις για ηγέτες και κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που ο Ασέιντζ είναι «επικηρυγμένος» στις ΗΠΑ. Ο βασικός λόγος, ωστόσο, είναι ότι οι αμερικανικές αρχές πιστεύουν πως η Wikileaks έχει στα χέρια της ακόμα ένα βίντεο από την επίθεση στο χωριό Γκρανάι του Αφγανιστάν, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.

Ο Ασέιντζ παρόλα αυτά δεν δείχνει να φοβάται. Όπως δηλώνει στη «Guardian», βρίσκεται διαρκώς εν κινήσει, «σαν πολεμικός ανταποκριτής ή σαν κάποιος που στήνει µια πολυεθνική επιχείρηση. Έχουμε γραφεία και υποστηρικτές σε πολλές χώρες». Ο ίδιος αποκαλεί τη WikiLeaks «κίνημα» και τον εαυτό του «ακτιβιστή της ενημέρωσης». Η WikiLeaks έχει μόλις πέντε μέλη πλήρους απασχόλησης, 40 μερικής απασχόλησης, 800 βοηθούς αλλά 10.000 υποστηρικτές. «Βγάζουµε τις πληροφορίες στον κόσμο, τους δίνουμε τα εργαλεία ώστε να λαμβάνουν ευφυείς αποφάσεις» υποστηρίζει ο άνθρωπος που υπήρξε δεινός χάκερ και ιδρυτής της ομάδας Διεθνείς Ανατρεπτικοί, η οποία κατάφερε να διεισδύσει στο ηλεκτρονικό σύστημα του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Ads

Όσο για τη γνώμη του Ασέιντζ για τη «συμβατική» δημοσιογραφία; «Ήμουν πριν από λίγους μήνες σε ένα δημοσιογραφικό συνέδριο και υπήρχαν κάτι αφίσες που έλεγαν ότι κάπου 1.000 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 1944. Είναι εξωφρενικό» υποστηρίζει μιλώντας στη Guardian. «Μόνο χίλιοι! Νομίζω ότι είναι διεθνές όνειδος που τόσο λίγοι δυτικοί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί ή έχουν συλληφθεί εν ώρα καθήκοντος» σπεύδει να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Πηγή: «Τα Νέα»