Στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θα μπορεί να ανατρέχει κανείς από εδώ και πέρα για να κάνει μια ανασκόπηση στα εκατομμύρια «τιτιβίσματα» που έχουν γεμίσει τους τείχους του Twitter από την έναρξη λειτουργίας του το 2006, καθώς η υπηρεσία δώρισε στη βιβλιοθήκη αυτή τα αρχεία με όλα τα δημόσια μηνύματα που έχουν αναρτήσει οι χρήστες του.

Ads

Έτσι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να έχουν πρόσβαση από το πρώτο μήνυμα που αναρτήθηκε στο Twitter, την 21η Μαρτίου του 2006, που δεν είναι τίποτα άλλο από ένα tweet του συνιδρυτή του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ, που γράφει απλά το όνομα του, μέχρι και τα ιστορικής αξίας «τιτιβίσματα» για τις αμερικανικές εκλογές του 2008, τις ταραχές που ακολούθησαν τις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου στο Ιράν και την πληροφόρηση για τον καταστροφικό σεισμό στην Αϊτή. Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις αυτές το Twitter αναδείχθηκε σε ένα πολύτιμο εργαλείο αντι-πληροφόρησης.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θα ανοίξει την πρόσβαση στα μηνύματα αυτά 6 μήνες μετά την ανάρτησή τους και σε πρώτη φάση οι χρήστες του διαδικτύου θα έχουν πρόσβαση μόνο στα tweets που δημοσιεύτηκαν από τις 11 Φεβρουαρίου 2010 και ύστερα. Αργότερα ωστόσο το εργαλείο θα αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα που έχουν δημοσιευτεί στο Twitter.

Την ίδια στιγμή, η Google ανακοίνωσε ότι σύντομα θα αναπτύξει και θα παρουσιάσει ένα νέο εργαλείο που θα ταξινομεί τα μηνύματα που αναρτώνται στο Twitter για ένα συγκεκριμένο θέμα ανά ημέρα, μήνα ή έτος.

Ads

Οι χρήστες της υπηρεσίας δεν θα πρέπει να ανησυχούν για την τύχη των προσωπικών τους δεδομένων, καθώς, το αρχείο των μηνυμάτων που θα παραχωρηθεί στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου περιλαμβάνει μόνο τα μηνύματα που αναρτώνται σε δημόσια θέα και όχι αυτά για τα οποία έχουν ρυθμιστεί περιορισμοί.

Σημειώνεται ότι 55 εκατομμύρια «tweets » την ημέρα, αναρτώνται στους ψηφιακούς τείχους της δημοφιλούς υπηρεσίας κοινωνικής δικτύωσης.