Την απόφαση να μπλοκάρει προσωρινά το δίκτυο κοινωνικής δικτύωσης Facebook έλαβε το Ανώτατο Δικαστήριο του Πακιστάν, κάνοντας δεκτή καταγγελία του Ισλαμικού Δικηγορικού Φόρουμ για την ύπαρξη ενός «βλάσφημου» διαγωνισμού με τον τίτλο «Everybody Draw Mohammed Day»(Ημέρα που όλοι σκιτσάρουμε τον Μωάμεθ). Στόχος έγινε την Πέμπτη και ο δημοφιλής ιστότοπος μουσικής και βίντεο YouTube, καθώς η πακιστανική κυβέρνηση απαγόρευσε επ’ αόριστον την πρόσβαση, λόγω… «βλάσφημου» περιεχομένου.

Ads

Η απόφαση ελήφθη εξαιτίας μιας σελίδας στο Facebook, η οποία δημιουργήθηκε από έναν ανώνυμο χρήστη και προτρέπει τους πάντες να σκιτσάρουν την Πέμπτη 20 Μαΐου τον Μαωάμεθ. Ο δημιουργός εξηγεί μέσω της σελίδας ότι «επιθυμεί να δείξει ότι δεν φοβόμαστε από εξτρεμιστές που απειλούν τους ανθρώπους που διακωμωδούν τον Μωάμεθ. Ο εκφοβισμός τους δεν μπορεί να αφαιρέσει το δικαίωμα της έκφρασης».

Η ιδέα του δεν άρεσε πολύ στο Πακιστάν, το οποίο από την περασμένη Τρίτη μπλόκαρε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα. Η απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι τις 31 Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί η πρόσβαση. Ο διαγωνισμός προκάλεσε και την οργή χιλιάδων Πακιστανών πολιτών, οι οποίοι βγήκαν στους δρόμους του Ισλαμαμπάντ, καθώς οποιαδήποτε απεικόνιση του Μωάμεθ θεωρείται βλασφημία και απαγορεύεται από το Ισλάμ.

Ο δημιουργός της σελίδας, ο οποίος βρίσκεται στη Δύση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δεν κάνει αναφορά στις γελοιογραφίες του Μωάμεθ που δημοσιεύτηκαν στη δανική εφημερίδα Jyllands-Posten το 2005. Η κίνησή του οφείλεται σε μια πιο πρόσφατη διαμάχη που πυροδοτήθηκε τον περασμένο μήνα. Επεισόδιο της γνωστής σειράς South Park εμφάνιζε τον προφήτη του Ισλάμ με δέρμα αρκούδας, με αποτέλεσμα οι δημιουργοί της σειράς Matt Stone και Trey Parker να δεχτούν απειλές ότι «θα καταλήξουν όπως ο Theo Van Gogh», ο Ολλανδός σκηνοθέτης που δολοφονήθηκε το 2004.

Ads

Το βράδυ της Τετάρτης αποφασίστηκε να μπλοκαριστεί και η πρόσβαση στο YouTube. Ο εκπρόσωπος Τύπου της PTA Χουράμ Άλι Μέχραν δήλωσε ότι αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα αφού η PTA αποφάσισε ότι στον ιστότοπο είχε ανέβει περιεχόμενο που θεωρείται βλάσφημο από ευσεβείς Μουσουλμάνους και πρόσθεσε ότι λυπάται που οι διαχειριστές του Facebook και του YouTube δεν κατέβασαν το περιεχόμενο από τους ιστοτόπους παρά τις διαμαρτυρίες του Πακιστάν.

Η PTA εξέδωσε μία ανακοίνωση σήμερα στην οποία αναφέρει: «Η PTA περιμένει από τις ενδιαφερόμενες αρχές του Facebook και του YouTube να επικοινωνήσουν με την PTA προκειμένου να επιλύσουν το ζήτημα όσο πιο γρήγορα γίνεται, ώστε να διασφαλιστεί η θρησκευτική αρμονία και ο σεβασμός».

Το Πακιστάν είχε μπλοκάρει την πρόσβαση στο YouTube και το 2007 για περίπου ένα χρόνο εξαιτίας κάποιων βίντεο που είχαν ανέβει στον ιστότοπο, τα οποία το Πακιστάν είχε χαρακτηρίσει αντιισλαμικά.