Η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του ΜΙΤ παρουσίασε πρόσφατα ένα νέο υπολογιστή που φοριέται στο λαιμό και προβάλλει δεδομένα, εικόνες και βίντεο σε οποιαδήποτε επιφάνεια μπροστά στον χρήστη: στον τοίχο, πάνω σε ένα χαρτί, ακόμα και στις παλάμες του χεριού του!Η Πάτυ Μαές, διευθύντρια της τολμηρής ομάδας, εξήγησε στους δημοσιογράφους το πώς ακριβώς λειτουργεί αυτή η πρωτοποριακή συσκευή: ο υπολογιστής ενσωματώνεται σε ένα ειδικό “κολάρο” που φοριέται γύρω από το λαιμό. Αυτό είναι διαρκώς συνδεδεμένο στο Ίντερνετ και περιέχει ένα μικροσκοπικό “προτζέκτορα” που προβάλλει τις εικόνες που παράγει σε οποιαδήποτε επιφάνεια βρίσκεται απέναντι από το χρήστη.

Ads

Για παράδειγμα, αν ο χρήστης πάει στο σούπερ μάρκετ, αρκεί να κρατήσει αυτός ένα προϊόν απέναντι από το κολάρο και ο υπολογιστής θα αντλήσει αμέσως πληροφορίες για το συγκεκριμένο προϊόν από το Ίντερνετ. Στη συνέχεια θα προβάλει πάνω στη συσκευασία τις πληροφορίες αυτές, όπως το αν το προϊόν είναι ή όχι οργανικό, αν έχει περιεκτικότητα σε ξηρούς καρπούς ή ότι άλλη πληροφορία έχει προγραμματίσει ο χρήστης να αναζητείται.

Αντίστοιχα, αν ο χρήστης πάει σε πάρτι και πιάσει κουβέντα με μια κοπέλα, ο υπολογιστής επεξεργάζεται τα δεδομένα της εικόνας της και αναζητεί οτιδήποτε σχετίζεται με αυτήν στο διαδίκτυο. Στη συνέχεια, ο ενσωματωμένος προτζέκτορας προβάλλει πάνω στο σώμα της κοπέλας τις πληροφορίες που συνέλεξε, όπως το URL του blog της, την εταιρία όπου εργάζεται, τα ενδιαφέροντά της κλπ. “Αυτή ίσως είναι η περισσότερο αμφιλεγόμενη λειτουργία του υπολογιστή μας”, σχολίασε γελώντας πονηρά η κ. Μαές.

Ο χρήστης δίνει εντολές στον υπολογιστή… κουνώντας τα χέρια του!

Ads

Παράλληλα, ο χρήστης χρησιμοποιεί τα χέρια και τα δάχτυλά του για να μεταφέρει τις πληροφορίες και τις εντολές που επιθυμεί στον υπολογιστή. Αυτό το πετυχαίνει φορώντας χρωματιστά καπάκια στα δάχτυλά του, ώστε ο υπολογιστής να αντιλαμβάνεται την κίνησή τους. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης θέλει να δει την ώρα, σχηματίζει ένα μικρό κυκλάκι πάνω στον καρπό του, κουνώντας τα δάχτυλά του. Το κομπιούτερ “πιάνει το μήνυμα” και αμέσως προβάλλει την ώρα πάνω στον καρπό του χρήστη. Αν, από την άλλη, ο χρήστης θέλει να πάρει ένα τηλέφωνο, τότε ο υπολογιστής προβάλλει στην παλάμη του χρήστη ένα πληκτρολόγιο και αυτός “πατάει” τα κουμπιά!