Το Ιράκ ανέστειλε τις άδειες για 10 δορυφορικά τηλεοπτικά κανάλια, μεταξύ αυτών και το Al Jazeera, με την κατηγορία πως προωθούν τη βία και το σεχταρισμό.

Ads

 
«Πήραμε την απόφαση να αναστείλουμε τις άδειες κάποιων δορυφορικών καναλιών, τα οποία υιοθέτησαν θέσεις που ενθάρρυναν τη βία και το σεχταρισμό», δήλωσε ο Mujahid Abu al-Hail της αρμόδιας Επιτροπής Επικοινωνιών και Μέσων Ενημέρωσης.
 
«Με αυτό τον τρόπο δίνουμε τέλος στις δραστηριότητές τους στη χώρα. Δεν θα μπορούν πλέον να καλύπτουν τα γεγονότα στο Ιράκ», τόνισε.
 
«Είμαστε έκπληκτοι από αυτήν την εξέλιξη. Έχουμε καλύψει όλες τις πλευρές για κάθε γεγονός στο Ιράκ. Αυτό το τηρούμε εδώ και πολλά χρόνια», αναφέρει το Al Jazeera σε ανακοίνωσή του και προσθέτει:
 
«Καλούμε τις αρχές να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και να επιτρέψουν τη μετάδοση των σημαντικών γεγονότων από το Ιράκ».
 
Η απόφαση των αρχών έρχεται μετά από ένα νέο κύμα βίας που ξέσπασε την Τρίτη στο βόρειο Ιράκ μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των σουνιτών. Συνολικά έχουν σκοτωθεί πάνω από 215 άτομα.
 
Πρόκειται για τις φονικότερες συγκρούσεις σε περιοχές σουνιτών εδώ και τέσσερις μήνες. Η πλειοψηφία του Ιράκ είναι σιίτες. Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για παράνομες κρατήσεις και διώξεις.
 
Από την πλευρά τους οι ιρακινές αρχές έχουν κατηγορήσει σουνίτες για τρομοκρατικές δραστηριότητες.