Σε 6μηνη φυλάκιση με 3ετή αναστολή καταδικάστηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας Μακεδονίας-Θράκης και εργαζόμενος στο ραδιοσταθμό «Μετρόπολις», Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου. Η απόφαση ήρθε μετά από μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο ιδιοκτήτης του σταθμού, με την κατηγορία της χρήσης παράνομης βίας κατά διάρκεια απεργίας. Ο κ. Χατζηγεωργίου διαψεύδει τις κατηγορίες και μιλάει για το θέμα στο tvxs.gr.

Ads

Την απόφαση έβγαλε με αυτόφωρη διαδικασία το Α΄ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης. Ο κ. Χατζηγεωργίου προσήχθη σε αστυνομικό τμήμα το βράδυ της Δευτέρας 9ης Μαίου, μόλις είχε λήξει η απεργία των εργαζομένων – συγκεκριμένα των τεχνικών- και είχαν πληρωθεί τους ήδη καθυστερημένους μισθούς τους.

«Με συνέλαβαν με την κατηγορία ότι άσκησα παράνομη βία σε παραγωγό και ότι δεν τον άφησα να μπει μέσα. Όμως, ο συγκεκριμένος δεν ήρθε ποτέ να καταθέσει εναντίον μου, τη μήνυση την έκανε ο εργοδότης. Δηλαδή, ο άμεσα θιγόμενος δεν εμφανίστηκε ποτέ. Επίσης, υπήρξαν εργαζόμενοι-μάρτυρες κατηγορίας οι οποίοι ήταν ήδη μέσα στο σταθμό, πριν μπω εγώ μετά τη λήξη της απεργίας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Χατζηγεωργίου, μιλώντας στο tvxs.gr.

«Την Τετάρτη ή στο τέλος της εβδομάδας περιμένω την απόλυσή μου» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι για το γεγονός αυτό τον πληροφόρησε ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού, τονίζει.

Ads

Απ’ ότι φαίνεται, όμως, το πρόβλημα με τη διοίκηση του σταθμού είχε ξεκινήσει νωρίτερα. Όπως εξηγεί ο κ. Χατζηγεωργίου, «αυτή η απεργία (της 9ης Μαρτίου) έγινε γιατί από το Φεβρουάριο τρεις από τους επτά τεχνικούς ραδιοφώνου και από τους συνολικά 38 εργαζομένους, μας έκανε (ο ιδιοκτήτης) παρανόμως εκ περιτροπής. Πρόκειται για εμένα, τον εργασιακό εκπρόσωπο του σωματείου και ένα ιδρυτικό μέλος του σωματείου, δηλαδή και οι τρεις είμαστε ενεργά μέλη του σωματείου». Ο λόγος αυτής της ενέργειας είναι, κατά τον κ. Χατζηγεωργίου, ότι ο ιδιοκτήτης, Παύλος Ανδρώνης, στόχευε να τους εξαναγκάσει σε παραίτηση.

Μετά την κατάθεση του σχεδίου εκ περιτροπής εργασίας, στα μέσα του Φεβρουαρίου, ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού, πλήρωνε πλέον τους τρεις εργαζόμενους με 400 ευρώ το μήνα. Το επιχείρημά του ήταν, όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ε.Τ.Ε.Ρ.Μ-Θ, ότι με αυτό τον τρόπο η επιχείρηση θα μπορούσε να διασωθεί από τα οικονομικά της προβλήματα. Ωστόσο, προσθέτει ο κ. Χατζηγεωργίου, «για να είναι νόμιμη η εκ περιτροπής εργασία πρέπει να υπάρχει μείωση δραστηριότητας και παραγωγικότητας της επιχείρησης. Όμως, στο «Μετρόπολις» οι ώρες λειτουργίας του δεν έχουν μειωθεί».

Μετά τη μείωση του μισθού τους, τα 3 μέλη του σωματείου απευθύνθηκαν στο ΣΕΠΕ, κατήγγειλαν το γεγονός ενώ υπάρχει και πόρισμα επιθεωρήτριας εργατικής διαφοράς που τους δικαιώνει, κρίνοντας τις ενέργειες της εργοδοσίας μη σύμφωνες με το νόμο. Στη συνέχεια, στις 4 Απριλίου οι τρεις εργαζόμενοι κατέθεσαν αγωγή και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του εργοδότη, ζητώντας να συνεχίσουν να πληρώνονται κανονικά –και όχι εκ περιτροπής- μέχρι να εκδικαστεί η κύρια αγωγή.

Μέχρι τώρα δεν έχει εκδικαστεί κάποια προσφυγή των εργαζομένων. Ο κ. Χατζηγεωργίου, μετά την αυτόφωρη διαδικασία, άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος.

Αναστολή απεργίας στον «Αγγελιοφόρο»

Κρίθηκε παράνομη και ανεστάλη η προγραμματισμένη 48ωρη απεργία (για τις 12 ως τις 14 Μαίου) της ΕΣΗΕΜ-Θ στην εφημερίδα της Θεσσαλονίκης, «Αγγελιοφόρος». Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ στις 16 Μαίου, «το Δ.Σ της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, σεβόμενο τη δικαστική απόφαση βάσει της οποίας η 48ωρη απεργία στην εφημερίδα ‘Αγγελιοφόρο’» κρίθηκε παράνομη, ανέστειλε την κινητοποίηση το βράδυ της περασμένης Παρασκευής».

Για τον ίδιο λόγο ανεστάλη και η 36ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) την ίδια ημέρα (Παρασκευή 13 Μαίου), όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ. «Ανεστάλη, έπειτα από εισήγηση της ΕΣΗΕΜ-Θ στο δευτεροβάθμιο όργανο, καθώς η επιχείρηση σαφώς προειδοποίησε ότι θα εκμεταλλευθεί την κήρυξή της ως παράνομης για να απολύσει εργαζομένους χωρίς αποζημίωση», προσθέτει η ΕΣΗΕΜ-Θ στην ανακοίνωσή της.

Ωστόσο, ενόψει πιθανώς και των εκλογών των Ενώσεων Συντακτών πανελλαδικά στα τέλη του Μαίου, τις ενέργειες της ΕΣΗΕΜ-Θ και της ΠΟΕΣΥ καταγγέλλει η παράταξη «Ασύντακτος Τύπος» στη Θεσσαλονίκη: «Η απόφαση του δικαστηρίου για την απεργία της ΠΟΕΣΥ, κοινοποιήθηκε τη Δευτέρα 16-5-2011 στις 11:20 π.μ. στο δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, οπότε ας μας απαντήσει η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου, πως γνώριζε την απόφαση από το βράδυ της Παρασκευής». Αιχμές αφήνονται, επίσης, ότι το Δ.Σ της ΕΣΗΕΜ-Θ διέδιδε της απειλές της επιχείρησης.