Μετά την τηλεοπτική μετάδοση πραγματικής νεκροτομής και αυτή υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, η νεότερη έμπνευση της βρετανικής τηλεόρασης είναι ένα ρεάλιτι σόου που θα δείχνει τη διαδικασία μουμιοποίησης πραγματικού πτώματος! Το Channel 4 λοιπόν απευθύνεται στο τηλεοπτικό κοινό ζητώντας από ασθενείς σε τελευταίο στάδιο να δωρίσουν το σώμα τους μετά θάνατον, προκειμένου να μουμιοποιηθεί μπροστά στις κάμερες και στη συνέχεια να εκτεθεί σε μουσείο για δυο χρόνια.

Ads

Η διαφήμιση έχει καταχωρηθεί ακόμα και σε περιοδικά ποικίλης ύλης και αναφέρει τα ακόλουθα: «Ενδιαφερόμαστε να συζητήσουμε με κάποιον ο οποίος, αφού έχει γνώση του μοιραίου της ασθένειάς του και το τι συνεπάγεται αυτό, θα ενδιαφερόταν να υποβληθεί στην διαδικασία της αρχαίας αιγυπτιακής μουμιοποίησης».

Η πρόταση της εταιρείας παραγωγής Fulcrum TV έχει λάβει χρηματοδότηση από το Channel 4, το οποίο ευελπιστεί ότι η ιδέα αυτή θα προχωρήσει.

Μια ομάδα δημιουργών ντοκιμαντέρ συνεργάζεται με έναν επιστήμονα στη βόρεια Αγγλία, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει ξεκλειδώσει τα μυστικά της διαδικασίας μουμιοποίησης που άνθισε κατά την αρχαία αιγυπτιακή δυναστεία γύρω στο 3300 π.Χ. Η μουμιοποίηση του σώματος θεωρείτο τότε απαραίτητη προϋπόθεση για τη μετά θάνατο ζωή και οι Αιγύπτιοι ανέπτυξαν τη μέθοδο διατήρησης σωμάτων περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο πολιτισμό.

Ads

Ο παραγωγός Richard Belfield της Fulcrum TV δεν απάντησε στις κλήσεις για σχολιασμό της εφημερίδας The Independent, αλλά μίλησε διεξοδικά για το θέμα σε δημοσιογράφο που παρίστανε τον πιθανό εθελοντή.

«Επιθυμούμε να σας κινηματογραφήσουμε για τους επόμενους μήνες, για να γίνει κατανοητό το ποιος είστε και τι είδους άτομο είστε, ούτως ώστε οι θεατές να σας γνωρίσουν και να έχουν την κατάλληλη συναισθηματική ανταπόκριση προς το πρόσωπό σας» είπε. «Μπορεί να ακούγεται μακάβριο, αλλά έχουμε μουμιοποιήσει μεγάλο αριθμό χοίρων για να ελέγξουμε ότι η διαδικασία είναι αποτελεσματική και πράγματι είναι. Έχουμε συγκεντρώσει επιστήμονες για να στηρίξουν το πρόγραμμα και έχουμε επιλέξει τόπο, εγκεκριμένο από την Αρχή Ανθρωπίνου Ιστού, όπου θα πραγματοποιηθεί η μουμιοποίηση.

Στη συνέχεια, μια σκέψη είναι – αν και δεν είναι υποχρεωτικό – να τεθεί το σώμα σε έκθεση σε ένα κατάλληλο μουσείο, προκειμένου οι άνθρωποι να είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαδικασία μουμιοποίησης. Αυτό είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να είμαστε ελαστικοί. Αλλά θα θέλαμε να κρατήσουμε το σώμα για δύο ή τρία χρόνια, προκειμένου να δούμε ότι η μέθοδος λειτουργεί. Μετά, θα πραγματοποιηθούν οι κανονικές διαδικασίες κηδείας» εξήγησε ο κ. Belfield.

Ο παραγωγός δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει κάποια αμοιβή, ούτε καν προς ενίσχυση των συγγενών μετά τον θάνατο του εθελοντή: «Φυσικά θα καλύψουμε όλα τα έξοδα. Αλλά η συμβουλή από τους νομικούς μας είναι ότι θα ήταν σφάλμα να προσφέρουμε αμοιβή», προσθέτοντας ότι «Οι Αιγύπτιοι ήταν ιδιαίτερα έξυπνοι οργανικοί χημικοί. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούσαν ερχόταν από εξαιρετικά μακριά όπως από τη Μπούρμα και την Άπω Ανατολή. Μία ρετσίνη που χρησιμοποιούσαν υπήρχε μοναχά στη Μπούρμα. Ένα από αυτά που επιθυμούμε να εξερευνήσουμε είναι το πώς ανέπτυξαν τη γνώση του γύρω από τη χημεία».

Το Channel 4 παραδέχτηκε ότι κατέβαλε ένα ποσό στην Fulcrum για να στηρίξει την ανάπτυξη αυτού του σχεδίου. Χθες, ο εκπρόσωπος του καναλιού επανέλαβε την υποστήριξή του προς το σχέδιο: «Μας έχει συνεπάρει η έρευνα που πραγματοποιείται. Αν οι επιστήμονες επιτύχουν να βρουν έναν πρόθυμο δωρητή θα μας ενδιέφερε να παρακολουθήσουμε τη διαδικασία. Και αν επρόκειτο να μας ρωτήσουν για το γιατί ενδιαφερόμαστε, θα λέγαμε ότι αν οι επιστήμονες έχουν λύσει ένα από τα πιο μακρόχρονα μυστήρια του αρχαίου κόσμου, αυτό θα μας έδινε μια μοναδική ματιά στην αιγυπτιακή ιστορία και μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί ότι αυτό θα συνεισφέρει σημαντικά οφέλη στην ιατρική επιστήμη».

Η ιδέα, όπως είναι λογικό, έχει προκαλέσει επικρίσεις, αλλά δεν είναι η πρώτη. Το ντοκιμαντέρ του ITV, «Malcolm and Barbara: Love’s Farewell», το οποίο κατέγραφε αυτό που πολλοί θεωρούν ως τον πρώτο θάνατο που μεταδόθηκε τηλεοπτικά στη Βρετανία, είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθούσε τον πάσχοντα από τη νόσο Alzheimer, Malcolm Pointon, καθώς έπεφτε σε κώμα και στη συνέχεια πέθανε, το 2007.

Επικρίσεις είχε δεχτεί και ο Γερμανός ανατόμος Gunther von Hagens ο οποίος μετέτρεψε νεκρά σώματα σε έργα έκθεσης και τα περιέφερε ανά τον κόσμο. Το 2002 ο δρ. von Hagens πραγματοποίησε την πρώτη δημόσια νεκροτομή στη Βρετανία, σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο 500 θέσεων. Νωρίτερα, ο Γερμανός ανατόμος είχε λάβει επιστολή από τον κυβερνητικό αξιωματούχο υπεύθυνο για την εκπαιδευτική χρήση των πτωμάτων, με την οποία τον προειδοποιούσε ότι η παρουσίαση που σκόπευε να κάνει συνιστούσε εγκληματική πράξη.

Το σόου παρακολούθησαν και άντρες της Μητροπολιτικής αστυνομίας αλλά δεν παρενέβησαν και η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέχρι τέλους. Την διαδικασία προέβαλλε το Channel 4, τον Νοέμβριο του 2002, με αποτέλεσμα να λάβει 130 παράπονα. Άλλοι, μεταξύ αυτών και από το ιατρικό επάγγελμα, υποστήριξαν το έργο του von Hagens και δήλωσαν ότι τέτοιες εργασίες είναι ζωτικής σημασίας για την απομυθοποίηση του θανάτου και του ανθρώπινου σώματος.

Αιώνια ζωή για τους Φαραώ με την ταρίχευση

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρειαζόταν 70 ημέρες για να ταριχεύσουν ένα σώμα. Αρχικά έπλενα το πτώμα σε μια τελετή κάθαρση, πριν αφαιρέσουν τα εσωτερικά όργανα – πνεύμονες, στομάχι, συκώτι και έντερα – μέσω μιας μικρής οπής στα αριστερά της κοιλιακής χώρας και του στήθους.

Η καρδιά παρέμενε στη θέση της καθώς θεωρείτο το κέντρο της σκέψης και του συναισθήματος. Ο εγκέφαλος δεν θεωρείτο κάτι το σημαντικό και τον αφαιρούσαν με ένα εργαλείο με άγκιστρο στο άκρο, το οποίο εισήγαγαν από τη μύτη για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν η φθορά του κρανίου. Στη συνέχεια, ο εγκέφαλος κατέληγε στα σκουπίδια.

Το σημαντικό ήταν να αποξηρανθεί από τα υγρά του το σώμα, το συντομότερο δυνατόν. Κάθε όργανο συσκευαζόταν σε ένα αλατιού και σόδας, τυλιγόταν σε λινό και τοποθετούνταν σε διακοσμημένα αγγεία, το οποίο έφερε την προστασία μιας θεότητας, σύμφωνα με τις τότε δοξασίες. Το ίδιο μείγμα κάλυπτε και το σώμα προκειμένου να στεγνώσει.

Με το πέρας 40 ημερών, το σώμα, συρρικνωμένο και ξηρό, τριβόταν με αλοιφές προκειμένου να βοηθηθεί η συντήρηση. Η κρανιακή και σωματική κοιλότητα γέμιζε με λωρίδες λινού βουτηγμένες σε ρετσίνι και, τέλος, οι ταριχευτές τύλιγαν τη σορό με 20 στρώματα επιδέσμων πριν την τυλίξουν με το τελικό στρώμα που ήταν βουτηγμένο και πάλι στη ρετσίνι.


Στη φωτογραφία, η μούμια του Φαραώ Τουταγχαμόν

Πηγή: The independent