Οδηγός αυτοκινήτων σε αγώνες ταχύτητας, συγγραφέας δεκαπέντε μικρών βιβλίων και, παράλληλα, από τους διασημότερους ανθρώπους στο κινεζικό διαδίκτυο. Ο λόγος για τον 27χρονο Han Han, το δημοφιλέστερο blogger της Κίνας και, δίχως αμφιβολία, τον πιο διαβασμένο του πλανήτη.

Ads

Μια ή δυο φορές την εβδομάδα, ήδη από το 2006, ο Han Han δημοσιεύει ένα σατιρικό κείμενο στο ιστολόγιο του, το οποίο υπολογίζεται ότι έχει δεχτεί περισσότερες από 200 εκατομμύρια επισκέψεις από τη δημιουργία του. Προσφιλή του θέματα η διαφθορά, η άγνοια των ελίτ, η λογοκρισία και τα προβλήματα του κινεζικού εκπαιδευτικού συστήματος, τα οποία σχολιάζει με χαρακτηριστική κυνικότητα.

Και ενώ όλοι φαίνεται να έχουν ενθουσιαστεί με το στυλ του και παρακολουθούν μετά μανίας τη διαδικτυακή του σελίδα, καθώς «έχει ένα χαρακτηριστικό που λείπει από όλους τους Κινέζους, την ελευθερία», ο ίδιος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται προς τι όλος αυτός ο ενθουσιασμός. Ο ίδιος προτιμά να γράφει βιβλία με ανάλαφρη θεματολογία για να χρηματοδοτεί το πάθος του για αγώνες ταχύτητας. Όταν ερωτάται για το λόγο για τον οποίο ξεκίνησε να γράφει στο blog του, ο ίδιος απαντά ευθύς «χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο.» Και συμπληρώνει: «Για έναν συγγραφέα που κερδίζει τα προς το ζην με τη συγγραφή βιβλίων, δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές να προσφέρει δωρεάν τα κείμενά του. Αλλά η ταχύτητα και η σχετική απουσία λογοκρισίας που κυριαρχούν στο διαδίκτυο με ελκύουν πολύ.»

Η ειλικρίνεια και η «ωμότητά» του συναρπάζουν σε μια εποχή όπου η κινεζική νεολαία φέρεται να ενδιαφέρεται περισσότερο για τα λεφτά παρά για την πολιτική. Ο Han Han, πάντως, διαφωνεί με το χαρακτηρισμό αυτόν των συνομηλίκων του. «Δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι νέοι σήμερα δεν ενδιαφέρονται για την πολιτική. Είναι επειδή οι ζωές τους είναι γεμάτες στρες και επειδή είναι σχεδόν αδύνατον να εκφράσει κανείς την άποψη του σχετικά με την πολιτική κατάσταση» εξηγεί, αναφερόμενος στο καθεστώς λογοκρισίας στη χώρα.

Ads

Παρόλα αυτά, η πολιτική δεν παρουσιάζει κανένα ενδιαφέρον για τον ίδιο. Απόδειξη το ότι ο ίδιος δεν αναφέρεται ποτέ σε «καυτά» ζητήματα όπως το Θιβέτ, η επαρχία Xinjiang ή οι φυλακισμένοι από το κινεζικό καθεστώς ακτιβιστές. Κι ενώ κάποιοι τον κατηγορούν για «δημόσιες σχέσεις» ο ίδιος δικαιολογεί τη συμπεριφορά του αυτή λέγοντας «εφαρμόζω μια πρακτική σχετικά ανεκτικής αυτό-λογοκρισίας. Πιστεύω ότι αν κάθε καλλιτέχνης κάνει το ίδιο με την ίδια ανεκτικότητα, χωρίς να παθιάζεται με την απόκτηση χρημάτων, τότε μια μέρα θα καταφέρναμε να αλλάξουμε αυτό το σύστημα λογοκρισίας.»

Πάντως, ακόμα και με την πρακτική αυτή της αυτολογοκρισίας τα σχέδια του Han Han για έκδοση λογοτεχνικού περιοδικού δεν φαίνονται να προχωρούν. Είναι γνωστό ότι στην Κίνα δεν μπορεί να εκδώσει ο καθένας ό,τι επιθυμεί. Και ενώ, λοιπόν, το blog του παραμένει ενεργό, φαίνεται ότι η κινεζική κυβέρνηση τον παρακολουθεί στενά και δεν του επιτρέπει να εκδώσει το περιοδικό του.
Πηγή: https://www.rue89.com