Στο επίκεντρο των διεθνών ΜΜΕ βρέθηκε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης στον οποίο προσχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Το ενδιαφέρον φυσικά ήταν ιδιαίτερο για την αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών, με το Γιώργο Παπακωνσταντίνου να μετακινείται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και τον Ευάγγελο Βενιζέλο να αναλαμβάνει τα ηνία της οικονομίας της χώρας.

Ads

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε νέο υπουργό Οικονομικών την Παρασκευή, σε έναν ανασχηματισμό με στόχο την ενίσχυση της στήριξης για σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν οδηγήσει σε βίαιες αναταραχές και έχουν διχάσει το κόμμα του», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με το πρακτορείο η ανακοίνωση του νέου σχήματος καθυστέρησε, πιθανώς λόγω της δυσκολίας να βρεθεί ο αντικαταστάτης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομικών.

«Ο Παπανδρέου εκλέγει το Βενιζέλο ως υπουργό οικονομικών», τιτλοφορείται το πρώτο θέμα της ιστοσελίδας του BBC. «Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να προωθήσει μη δημοφιλή μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ε.Ε.», αναφέρει το δημοσίευμα. Τονίζεται δε ότι «οι παραιτήσεις δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ δεν επηρεάζουν την πλειοψηφία πέντε εδρών που έχει το κόμμα στο κοινοβούλιο, καθώς οι έδρες πηγαίνουν αυτομάτως στον επόμενο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο επισημαίνεται ότι οι παραιτήσεις είναι ενδεικτικές των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου στο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόμματος.

«Η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό οικονομικών. Ο πρώην υπουργός Άμυνας προάγεται στον ανασχηματισμό», είναι ο τίτλος του πρώτου θέματος στην ιστοσελίδα των Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του σε έναν ευρύ κυβερνητικό ανασχηματισμό προκειμένου να μετριάσει την οργή που έχουν προκαλέσει τα μέτρα λιτότητας, τα οποία, όπως επισημαίνει, είναι απαραίτητα για την αποφυγή μιας καταστροφικής ελληνικής χρεοκοπίας. Η εφημερίδα αναφέρεται και στην αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. «Δε φαίνεται να υπάρχει προς το παρόν μια συντονισμένη εκστρατεία ανατροπής της κυβέρνησης αλλά η κατάσταση στο κόμμα είναι πολύ τεταμένη», αναφέρει, σύμφωνα με τους FT, ανώνυμη πηγή από το κυβερνών κόμμα.

Ads

«Μετά από μια βδομάδα κοινωνικής και πολιτικής αναταραχής και εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων για την προώθηση νέων μέτρων λιτότητας, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου όρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο για την αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο ευρύτερου κυβερνητικού ανασχηματισμού με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των Ελλήνων και των ξένων πιστωτών», αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους οι New York Times. «To υπουργείο Οικονομικών αρχικά είχε προσφέρει στο Λουκά Παπαδήμο, οικονομολόγο με εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια ο οποίος υπηρέτησε ως αντιπρόσωπος της ΕΚΤ από το 2002 έως το 2010, αλλά εκείνος απέρριψε την πρόταση», επισημαίνεται.

«Σε μια τελευταία προσπάθεια να επιλύσει την πολιτική κρίση στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την Παρασκευή το σχηματισμό μιας νέας κυβερνητικής ομάδας», γράφει η Le Figaro, υπογραμμίζοντας πως «αν η νέα ομάδα δεν μπορέσει να επιλύσει την κρίση, τότε η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να σταθεί. Απομένει να αποδειχθεί αν αυτό το παιγνίδι της μετακίνησης θέσεων, θα αρκέσει για να ηρεμήσει την οργή του δρόμου». Σχετικά με το όνομα του νέου υπουργού Οικονομικών, ο εφημερίδα σημειώνει: «Πριν να μπει στην ομάδα Παπανδρέου ο Ευάγγελος Βενιζέλος, 54 χρονών, είχε θητεύσει σε πολλές υπουργικές θέσεις…Από εδώ και στο εξής η ευθύνη του θα είναι να περιορίσει την οικονομική και κοινωνική κρίση και να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της χώρας».

Η επίσης γαλλική Le Monde επισημαίνει: «εν μέσω κρίσης, νέος υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα», συμπληρώνοντας ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος «αναλαμβάνει θέση κλειδί, σε μια στιγμή όπου η Αθήνα διέρχεται μια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση άνευ προηγουμένων διαστάσεων. Ενδεικτικό του πόσο κεντρική θέση έχει ο κ. Βενιζέλος είναι το γεγονός ότι αναλαμβάνει και την θέση του αντιπροέδρου». Σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Βενιζέλος έχει κάνει ένα μέρος των σπουδών του στη Γαλλία και ότι είχε διαχειριστεί τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

«Βενιζέλος: Ο νέος ισχυρός άνδρας της ελληνικής κυβέρνησης» τιτλοφορεί στην ηλεκτρονική του σελίδα το πολιτικό περιοδικό Nouvel Observateur, ενώ η Le Parisien σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην ηλεκτρονική της σελίδα, ότι ο πρωθυπουργός ήταν αντιμέτωπος με τις αντίρροπες πιέσεις των πιστωτών και του δρόμου, αλλά και με δεδομένη την άρνηση του αρχηγού του βασικού κόμματος της δεξιάς αντιπολίτευσης.

Στα ιταλικά Μέσα, πάλι, το δελτίο του δημόσιου καναλιού RaiTre ανέφερε πως «ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε ως νέο υπουργό οικονομικών τον Ευάγγελο Βενιζέλο και με τον τρόπο αυτό θέλησε να δείξει ότι λαμβάνει υπόψη του τις πιο άκαμπτες θέσεις και απόψεις της αριστεράς, η οποία, στο πλευρό των διαδηλωτών, αμφισβητεί τις περικοπές που επιβλήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Το δελτίο του τηλεοπτικού καναλιού Tg5, (ιδιοκτησίας του ομίλου Μπερλουσκόνι) από την μεριά του υπογραμμίζει ότι «οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που επέβαλλε η Ευρώπη και υποσχέθηκε η σοσιαλιστική κυβέρνηση, συγκρούονται με την κοινή γνώμη η οποία τις θεωρεί μια τραγωδία, σαφώς σοβαρότερη από τον κίνδυνο χρεοκοπίας».

Ο σχολιαστής της εφημερίδας Κορριέρε Ντέλλα Σέρα Αντόνιο Φερράρι τονίζει ότι «με την νέα κυβέρνηση,πολλά πράγματα αλλάζουν: ο πρωθυπουργός δέχθηκε να τοποθετήσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο στην θέση του Απόστολου της απόλυτης λιτότητας Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Πρόκειται για νίκη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση δεν έχει πλέον μορφή πυραμίδας, αλλά σχήμα διευθυντηρίου, με τον πρωθυπουργό και δέκα υπουργούς». Σύμφωνα με τον κ. Φερράρι, «η όλη προσπάθεια, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι εύκολη. Για τον κ. Βενιζέλο αυτή είναι η πρόκληση από την οποία θα κριθεί το μέλλον του μέσα στο κόμμα και την χώρα. Για τον Παπανδρέου πρόκειται για αποστολή που απορρέει από την αναγκαιότητα ενός συμβιβασμού. Περιμένουμε να δούμε πως θα αντιδράσουν οι αγορές».