Στο κόστος της κρατικής τηλεόρασης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, η ενδιάμεση Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος, κάνοντας λόγο για ανάγκη συρρίκνωσης των δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών, τόσο λόγω του μεγέθους της εγχώριας αγοράς των ΜΜΕ, όσο και της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διέψευσε ότι υπάρχουν σχέδια συρρίκνωσης της ΕΡΤ.

Ads

«Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3,“Πρίσμα” και ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής). Οι τηλεοπτικοί αυτοί σταθμοί όχι μόνο είναι πολλοί για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδος, αλλά και λειτουργούν με πολύ μεγάλο αριθμό υπαλλήλων και με εξαιρετικά υψηλό κόστος, το οποίο είναι πολλαπλάσιο αντίστοιχων ιδιωτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Θα ήταν σκόπιμο οι δημόσιοι τηλεοπτικοί σταθμοί να συγχωνευθούν σε έναν ή δύο και να καλύπτουν περισσότερο από το 70% του κόστους λειτουργίας τους με έσοδα από διαφημίσεις, όπως συμβαίνει και με τους ιδιωτικούς σταθμούς. Το σημερινό έσοδο που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ θα ήταν σκόπιμο να διατεθεί για τη μείωση του δημόσιου χρέους» γράφει χαρακτηριστικά ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλος.

Είναι, όμως, γνωστό ότι η ΕΡΤ έχει ανάγκη το ανταποδοτικό αυτό τέλος, το οποίο ανέρχεται ετησίως σε 302 εκατ. ευρώ (στοιχεία 2009), δηλαδή αποτελεί το 85,16% των συνολικών εισόδων της κρατικής τηλεόρασης. Άλλες σημαντικές πηγές εισόδων είναι οι διαφημίσεις και χορηγίες (8,78%), καθώς και επιπλέον κρατικές ενισχύσεις (1,72% των συνολικών εσόδων).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο κύκλος εργασιών της ΕΡΤ για το 2009 ανήλθε σε 345.895.233,20 ευρώ, οι ζημιές χρήσης σε 18.225.447,74 ευρώ και οι συνολικές της ζημιές σε 119.084.164,02 ευρώ.

Ads

Σημειώνεται, όμως, ότι δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για την λειτουργία, ξεχωριστά, των τηλεοπτικών σταθμών της ΕΡΤ, παρά μόνο ένα γενικό ποσό για το κόστος του Καναλιού της Βουλής.

Καμία συρρίκνωση, απαντά ο Τ. Χυτήρης

«Για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα συρρίκνωσης της δημόσιας τηλεόρασης», η οποία, μάλιστα, «έχει ένα ξεχωριστό ρόλο ο οποίος είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος» ξεκαθάρισε σε χθες στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης. Παράλληλα, εξέφρασε απορία για τις θέσεις που εκφράζονται στην επίμαχη έκθεση.

Η κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικά και έχει διαμορφώσει κάποιο σχέδιο για την ΕΡΤ, τόνισε, ενώ επεσήμανε ότι δεν έχει ακούσει τον κ. Προβόπουλο να σχολιάζει την περίοδο της σπατάλης στην ΕΡΤ, για την οποία είχε την ευθύνη η προηγούμενη κυβέρνηση. Εξάλλου, «η ΕΡΤ τώρα “νοικοκυρεύεται”.»

Πρόκειται για απόψεις που ο κ. Χυτήρης έχει διατυπώσει και στο παρελθόν, καθώς σε πρόσφατη δήλωσή του στο «Βήμα» είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ενίσχυση, κι όχι συρρίκνωση, της ΕΡΤ. «Η ΕΡΤ δεν θα είναι ένας φτωχοπρόδρομος, δεδομένου ότι κινείται μέσα σε μια συγκεκριμένη αγορά» είχε τότε πει.

Αντίθετη άποψη, πάντως, φέρεται να έχει η«Καθημερινή», η οποία στο σημερινό κύριο άρθρο της παρατηρεί πως αν και μη δημοφιλείς, οι εισηγήσεις αυτές του κ. Προβόπουλου «καιρός είναι να γίνουν πράξη.» «Επιτέλους η συζήτηση ξεκίνησε», αναφέρεται χαρακτηριστικά, και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι «το επίπεδο και η ποιότητα της ενημέρωσης δεν θα επηρεασθούν καθόλου», παρά «μόνο η δυνατότητα των πολιτικών και των τοπικών αρχόντων να διορίζουν και να προωθούν τις δημόσιες σχέσεις τους με τα δικά μας λεφτά.»