Μη σύννομα έκρινε αρκετά από τα άρθρα του νέου νόμου περί Τύπου το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ουγγαρίας, με αιτιολογία την παραβίαση της ελευθεροτυπίας. Ο συγκεκριμένος νόμος είχε προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων εντός της χώρας, ενώ είχε σκιάσει ακόμη και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ads

 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικά τέσσερα άρθρα του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.
 
Με την απόφασή του το Δικαστήριο αφαιρεί από την αρχή εποπτείας των ΜΜΕ το δικαίωμα να παρακολουθεί τον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της ιδιωτικότητας.
 
Διέγραψε επίσης μια παράγραφο που περιόριζε την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών σε θέματα δημοσίου ενδιαφέροντος και όρισε ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να υποχρεωθούν να αποκαλύψουν τις πηγές του μόνο κατόπιν δικαστικής εντολής.
 
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο κάνει τη δουλειά του… Θα αναζητήσουμε συνταγματικές λύσεις που θα λύνουν τα προβλήματα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης, Ζόλταν Κόβατς.
 
Ο νόμος περί Τύπου επισκίασε την προεδρία της Ουγγαρίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Βουδαπέστη υποχρεώθηκε να τροποποιήσει ορισμένα άρθρα ώστε να μην κινηθεί νομικά εναντίον της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.