Και ο τελευταίος πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου, Noor Group, που λειτουργούσε ακόμα στην Αίγυπτο τέθηκε εκτός λειτουργίας χθες το βράδυ με αποτέλεσμα όλη η χώρα να είναι πλέον εκτός επαφής με το διαδίκτυο. Η Google ωστόσο, μέσω μιας υπηρεσίας που απέκτησε πριν από μία εβδομάδα δίνει τη δυνατότητα στους ΑΙγύπτιους να έχουν πρόσβαση στο Twitter, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, ενόψει της μεγαλειώδους διαδήλωσης «των εκατομμυρίων» που δρομολογείται για σήμερα.

Ads

Οι άλλες εταιρείες διαδικτύου (Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt και Etisalat Misr) διέκοψαν την παροχή υπηρεσιών την περασμένη Πέμπτη, μετά από την σχετική κυβερνητική αίτηση. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα σημειώνονται και στις τηλεφωνικές επικοινωνίες της χώρας.

Η Google ωστόσο, ανακοίνωσε χθες πως διαθέτει πλέον τρόπο για να μπορούν οι Αιγύπτιοι να αναρτούν μηνύματα microblogging στο Twitter μέσω τηλεφωνικής κλήσης, μέσω του SayNow, καλώντας στα νούμερα +16504194196, +390662207294 ή +97316199855.

Πρόκειται για ένα είδος τηλεφωνητή στο οποίο οι χρήστες μπορούν να αφήσουν ένα μικρό φωνητικό μήνυμα το οποίο αυτόματα μετατρέπεται σε μήνυμα Twitter. Η υπηρεσία του SayNow μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που αγοράστηκε από την Google χρησίμευε κυρίως στους παίχτες του NBA για να αφήνουν μικρά φωνητικά μηνύματα οπαδούς τους. Για την υπηρεσία δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο ενώ το μήνυμα κατατάσσεται αυτομάτως υπό το hashtag #Egypt.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής περισσότεροι από 130 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των κινητοποιήσεων την περασμένη εβδομάδα. Οι μεγάλες διαδηλώσεις ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα ακολουθώντας το παράδειγμα της Τυνησίας και η οργάνωση επιτεύχθηκε μέσω του διαδικτύου και συγκεκριμένα μέσω του Facebook και του twitter, γεγονός που έκανε την κυβέρνηση να μπλοκάρει τις τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο.