Το κύμα περικοπών δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και τους δημοτικούς σταθμούς, με νέες περιπτώσεις καταγγελιών από απλήρωτους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δεδουλευμένα μηνών να έρχονται διαρκώς στο φως της δημοσιότητας. Τα Μέσα, που άνοιξαν τον δρόμο στην «ελεύθερη ραδιοφωνία», αλλά και χρησιμοποιήθηκαν επανειλημμένα για την εξυπηρέτηση συμφερόντων των δημοτικών πλειοψηφιών, βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπα με μια σοβαρή κρίση.

Ads

Απλήρωτοι, σε επίσχεση εργασίας ή στα δικαστήρια, οι εργαζόμενοι σε ραδιοφωνικούς σταθμούς όπως το «Κανάλι 1» του Πειραιά, τον «Επικοινωνία» του Ηρακλείου, τον «Ξένιο» των Λιοσίων διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αποφάσισε να βάλει οριστικό «λουκέτο» στον ξενόγλωσσο ρ/σ «Air 104,4» του Δήμου Αθηναίων.

Ειδικότερα, στο «Κανάλι 1», η διοίκηση αποφάσισε στην απόλυση τεχνικών του σταθμού επειδή ζήτησαν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Η απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ένωσης Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας, η οποία είχε καταγγείλει την επί μήνες ταλαιπωρία των εργαζόμενων «με υπέρογκες καθυστερήσεις πληρωμών, χυδαίους τσαμπουκάδες-πειθαρχικά, εκφοβισμό του τεχνικού προσωπικού που αντιδρά με κινητοποιήσεις, καθώς και με την παράνομη πρόσληψη συμβασιούχου χωρίς ΑΣΕΠ που εργάζεται σε θέση ηχολήπτη (αφού όλοι οι νομίμως εργαζόμενοι τεχνικοί βρίσκονται σε κινητοποίηση) και την χρήση πληρωμένης δημοτικής υπαλλήλου στις θέσεις των ηχοληπτών που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας». Παρότι οι απολύσεις των τεχνικών τελικά ανακλήθηκαν, το πρόβλημα της μη πληρωμής των εργαζόμενων παραμένει.

Αλλά και στον ρ/σ «Επικοινωνία» του Νέου Ηρακλείου Αττικής, οι εργαζόμενοι «με τον κίνδυνο να καταντήσουμε βαρετοί», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζουν, «νιώθουμε την ανάγκη να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας ότι για ακόμη μία φορά παραμένουμε απλήρωτοι από τη διοίκηση του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Επικοινωνία Fm». Οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τους μισθούς Ιουλίου, Αυγούστου καθώς και το επίδομα καλοκαιρινής αδείας. Όπως τονίζουν, έπειτα από δεκάδες επαφές με τον ίδιο το Δήμαρχο Ηρακλείου Σταύρο Γεωργόπουλο και άλλες τόσες ανούσιες υποσχέσεις, οι τσέπες μας παραμένουν από το καλοκαίρι άδειες.

Ads

Οι εργαζόμενοι στον «Επικοινωνία 94 FM» έχουν ξεκινήσει τετράωρες κυλιόμενες στάσεις εργασίας προκειμένου να δοθεί λύση στο οικονομικών πρόβλημα που αντιμετωπίζουν.

Την περασμένη Τρίτη, το ΕΣΡ αποφάσισε το κλείσιμο του ξενόγλωσσου ρ/σ «Air 104,4» του Δήμου Αθηναίων, χαρακτηρίζοντας τη λειτουργία του ως «μη νόμιμη». Είχε προηγηθεί έφοδος του εισαγγελέα και της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων στον Υμηττό, που είχε κλείσει το σταθμό, με την αιτιολογία ότι εξέπεμπε παράνομα.

Οι υπεύθυνοι του «Air 104,4» είχαν καταφύγει και στο ΕΣΡ ζητώντας τη δική του γνωμοδότηση, η οποία έκρινε τη λειτουργία του παράνομη. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής Ιωάννη Λασκαρίδη, ο συγκεκριμένος ραδιοσταθμός δεν μπορεί να υπαχθεί στο νόμο Ρουσόπουλου (Ν.3310/2005) καθώς προβλέπεται η τήρηση τριών προϋποθέσεων. Ο συγκεκριμένος σταθμός δεν διαθέτει μια από αυτές καθώς δεν είχε συμμετάσχει στις διαγωνιστικές διαδικασίες του 1999 ή του 2001. Οι υπεύθυνοι του ραδιοσταθμού προσανατολίζονται προς την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο μεταξύ, εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών καλεί τις δημοτικές αρχές να εφαρμόσουν το καθεστώς μετατροπής των δημοτικών εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε ΑΕ, θέτοντας ως διορία την 31η Δεκεμβρίου. Με τη σχετική εγκύκλιο ζητείται ουσιαστικά να προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Καλλικράτη σε τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, και επίσης οι ζημιογόνοι σταθμοί να εφαρμόσουν τα προγράμματα περικοπών. Στην πράξη, με την εγκύκλιο απορρίπτεται η διάταξη που είχε καταθέσει η Ένωση Συντακτών μετά από συμφωνία με την ΚΕΔΚΕ ως ασπίδα προστασίας για τα Μέσα των δήμων.

«Σε ένα τοπίο συρρίκνωσης και υποβάθμισης της δημόσιας συζήτησης, σε μια συγκυρία κατά την οποία η ποιότητα αλλά και οι φορείς της ενημέρωσης κινδυνεύουν να αποβούν “παράπλευρες απώλειες” της κρίσης, η διαφύλαξη δημόσιων κοινωφελών ΜΜΕ αποτελεί κρίσιμη προτεραιότητα. Δυόμιση δεκαετίες μετά την εμφάνισή τους, που αναμόρφωσε άρδην το πεδίο της ενημέρωσης, οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο κατάργησης. Άλλοτε κακοποιημένα από δημοτικές αρχές και άλλοτε δυσφημισμένα από ιδιώτες, τα δημοτικά ΜΜΕ βρίσκονται στον αέρα: το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο προωθεί τη συρρίκνωση και τη λειτουργία τους με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Αντί μιας οριστικής ρύθμισης, οι κυβερνήσεις προσφέρουν έως τώρα μόνο “παρατάσεις”, οι οποίες εκπνέουν μαζί με το 2010», υπογράμμισε η ΠΟΕΣΥ.