Η πολυεθνική εταιρεία ασφαλείας Raytheon δημιούργησε ένα λογισμικό το οποίο χρησιμοποιεί τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης με στόχο να παρακολουθήσει τους χρήστες και να εκτιμήσει τη μελλοντική συμπεριφορά τους, συλλέγοντας πληροφορίες από τις αναρτήσεις τους.

Ads

 
Σύμφωνα με τη Guardian, η Raytheon που συνεργάζεται με τις ΗΠΑ σε θέματα ασφαλείας και άμυνας, μέσω του λογισμικού της μπορεί να συγκεντρώνει τεράστιες ποσότητες προσωπικών δεδομένων από μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter και το Foursquare.
 
Όπως αναφέρει το RT, η Raytheon έχει παραδεχθεί πως το νέο λογισμικό αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο πλαίσιο ενός προγράμματος για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος ασφαλείας, το οποίο θα μπορεί να αναλύει τεράστιο όγκο στοιχείων στον κυβερνοχώρο.
 
Η Raytheon, με έδρα τη Μασαχουσέτη, σημειώνει ωστόσο πως δεν έχει πουλήσει ακόμα σε κανέναν το νέο λογισμικό της με την ονομασία RIOT (Rapid Information Overlay Technology). Το RIOT δίνει τη δυνατότητα σε όσους το χρησιμοποιούν να έχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο όγκο προσωπικών πληροφοριών για τους χρήστες του διαδικτύου, όπως είναι οι φωτογραφίες, οι φίλοι κ.α.
 
Σε βίντεο που έχει αναρτήσει η Guardian, ο Brian Urch, ερευνητής της Raytheon, εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το πρόγραμμα. «Ας συλλέξουμε πληροφορίες για τη ζωή του υπαλλήλου μας Nick», αναφέρει και θέτει σε εφαρμογή το πρόγραμμα. «Ξέρουμε ποια μέρη επισκέφτηκε, ξέρουμε πως είναι και τώρα θέλουμε να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε τις κινήσεις του στο μέλλον», τονίζει.

Ουσιαστικά το λογισμικό χρησιμοποιεί τις αναρτήσεις που αφορούν την προσωπική σου ζωή, τις συνήθειές σου, και προσπαθεί να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις σου. Η χρήση στοιχείων από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναγνωρίζεται ως νόμιμη σε πολλές χώρες και το RIOT σίγουρα θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των αρμόδιων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται πως το FBI πριν από περίπου ένα χρόνο είχε εκφράσει την πρόθεσή του για ανάπτυξη ενός λογισμικού που θα σαρώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εντοπίζοντας και παρακολουθώντας «ύποπτα άτομα ή ομάδες».
 
Το RIOT όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που επισημαίνουν πως πρόκειται για παραβίαση της προσωπικής ζωής των χρηστών. Ειδικοί τονίζουν πως μέσω του RIOT τα προσωπικά δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν κρυφά χωρίς εποπτεία ή άδεια. «Το RIOT μπορεί να αποσπά πληροφορίες από τους χρήστες, που πιστεύουν πως είναι ορατές μόνό από τους φίλους τους, τελικά όμως τις βλέπουν και υπηρεσίες πληροφοριών και κυβερνητικοί αξιωματούχοι».
 
Από την πλευρά της η Raytheon υπερασπίστηκε το δημιούργημά της τονίζοντας πως το λογισμικό μπορεί να βοηθήσει και καλύψει τις ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας που συνεχώς αλλάζει. Παλαιότερα η Raytheon είχε αναφέρει πως με τη δημιουργία του RIOT επιδιώκεται να αποκτήσει τα πνευματικά δικαιώματα για ένα λογισμικό που σχεδιάστηκε για να συλλέγει δεδομένα από τόπους κοινωνικής δικτύωσης και blogs «προσδιορίζοντας αν κάποιος αποτελεί κίνδυνο για τη εθνική ασφάλεια».  

Ads