Το πρώτο βραβείο φωτογραφίας στο διεθνή διαγωνισμό πολεμικών ανταποκριτών «Bayeux–Calvados» κατέκτησε ο Άρης Μεσσίνης.

Ads

 
Η Επιτροπή ξεχώρισε τις φωτογραφίες του Άρη Μεσσίνη «Η Μάχη της Σύρτης» ανάμεσα σε δέκα υποψηφιότητες.
 
Η Bayeux ήταν η πρώτη περιοχή της Γαλλίας που απελευθερώθηκε από τους συμμάχους το 1944. Στο πλαίσιο της 50ης επετείου της D-Day, το 1994, στην πόλη ξεκίνησε ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός με στόχο την επιβράβευση της δουλειάς δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο σε τέσσερις κατηγορίες: αρθρογραφία, ραδιόφωνο, τηλεόραση και φωτογραφία. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 1994 πραγματοποιούνται και διάφορες εκδηλώσεις και συζητήσεις μεταξύ δημοσιογράφων και κοινού. 


Διαβάστε στο tvxs την συνέντευξη του Άρη Μεσσίνη στην Κρυσταλία Πατούλη:

Ο Άρης Μεσσίνης για τη φωτο που έκανε το γύρο του κόσμου

Ads

Απόσπασμα:

Κρ.Π.: Υπάρχει μία φωτογραφία σου που συζητήθηκε πολύ και κυκλοφόρησε σε όλα τα Μέσα ανά τον κόσμο. 

Ά.Μ.: Ο πολύς ντόρος έγινε με αυτή την εικόνα με την κιθάρα γιατί είναι μια περίεργη, σουρεαλιστική εικόνα, την οποία μπορούσες και να την περιγράψεις όπως ήθελες…

Κρ.Π.: Εσύ πώς τη βίωσες αυτή την εικόνα;

Ά.Μ.: Τη συγκεκριμένη μέρα είδα το σκηνικό στην απέναντι γωνία, ενώ ήμουν με μια ομάδα η οποία βαρούσε από την απέναντι πλευρά και με το που είδα τον άνθρωπο με την κιθάρα ασυναίσθητα σήκωσα τη μηχανή και άρχισα να τραβάω. Εκείνη τη στιγμή ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τη δύναμη αυτής της εικόνας. Το βράδυ και την επόμενη μέρα που την ξαναείδα, είπα: «Ρε συ, τι είναι αυτό;» μέχρι κι εγώ ο ίδιος! Μετά άρχισα να καταλαβαίνω τη σημασία της.
Δηλαδή, από την αρχή όλοι οι συνάδερφοι λέγαμε ότι αυτός είναι ένας τρελός πόλεμος, γιατί είναι μια τρέλα αυτό που ζήσαμε εκεί κάτω. Οπότε αυτή η εικόνα έρχεται και σου δίνει τον τίτλο που έλεγες με τους συναδέλφους σου: Ένας τρελός πόλεμος. Να την η τρέλα ορίστε! Οι άλλοι σκοτώνονται, και ο άλλος είναι με την κιθάρα! Δηλαδή, τι γίνεται εκεί κάτω;
 
Κρ.Π.: Αυτό το ξαναείδες σαν εικόνα να συμβαίνει; 

Ά.Μ.: Σε πρώτη γραμμή, σε ώρα μάχης δεν το είδα. Είδα, όμως, πολλά περίεργα εκεί κάτω. Είδα ανθρώπους με κιθάρα στα check points να τραγουδάνε, είδα στην ώρα της μάχης κάποιοι να κάνουν στην άκρη και να καπνίζουν ναργιλέ, είδα πολλά περίεργα. Έχω εικόνες τέτοιες. Παρόμοιες εικόνες σαν αυτή, όμως, δεν έχω, δηλαδή κάποιον να καπνίζει ναργιλέ και δίπλα να πολεμάνε.. Πάντα τους έβλεπες είκοσι μέτρα πιο πέρα ή μετά τη γωνία. Βέβαια, αφού υπάρχουν σφαίρες που πηγαινοέρχονται δε σημαίνει ότι επειδή είσαι στο άλλο στενό δεν κινδυνεύεις γιατί π.χ. αν άλλο στενό εκραγεί ένας όλμος… Πρώτη γραμμή είναι μέχρι εκεί που είναι τα διασταυρούμενα πυρρά αλλά μπορεί να σκοτωθεί κάποιος και στα διακόσια μέτρα πίσω.
Αλλά, είδα ανθρώπους να παίζουν μπάλα 100 μέτρα πίσω! Έβλεπες πράγματα που έλεγες «Ρε φίλε εδώ έχεις πόλεμο! Τι κάνεις;» Βέβαια όλα αυτά βοηθάνε ίσως και στην ψυχολογία τους.