Ads

Τουλάχιστον 8 δημοσιογράφοι έχουν πέσει θύματα δολοφονικής επίθεσης στην Ονδούρα σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών. Οι δολοφονίες αυτές έχουν εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των ρεπόρτερ σε αυτή την περιοχή της Κεντρικής Αμερικής, ειδικά όσων ειδικεύονται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Άλλες 150 εκτελέσεις έχουν σημειωθεί από το πραξικόπημα της 28ης Ιουνίου 2009, μέχρι σήμερα, οι οποίες αποδίδονται από πολλούς στις δυνάμεις ασφαλείας και σε παραστρατιωτικούς που έχουν στρατολογηθεί από το καθεστώς.

Ads

Την 1η Μάρτη δολοφονήθηκε ο δημοσιογράφος Joseph Hernández και τραυματίστηκε η συνάδελφός του Carol Cabrera. Στις 10 Μάρτη δολοφονήθηκε ο David Enrique Meza, στις 15 ο Nahum Palacios Arteaga και στις 27 οι José Bayardo Mairena και Manuel de Jesús Juárez. Στο μεταξύ ο δημοσιογράφος José Alemán εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας. Σε αστυνομικό τμήμα όπου κατέφυγε, του δήλωσαν ότι δεν μπορούν να του εγγυηθούν την ασφάλειά του.

Η Ονδούρα έχει καταστεί, μαζί με το Μεξικό, για φέτος, η πιο επικίνδυνη χώρα για δημοσιογράφους, όπως σημειώνουν και οι Ρεπόρτερς Χωρίς Σύνορα (RSF).

Πηγή: AlJazeera