Την έντονη αντίθεσή του στη φυλάκιση του συγγραφέα και Πανεπιστημιακού καθηγητή Πέντραγκ Ματβέγιεβιτς εξέφρασε δημόσια προς τις κροατικές αρχές μια ομάδα διανοουμένων με επικεφαλής τον Γάλλο φιλόσοφο Μπερνάρ Ανρί Λεβί.

Ads

Ο Πέντραγκ Ματβέγιεβιτς καταδικάστηκε μετά από δημοσίευση άρθρου του με τίτλο «Οι Ταλιμπάν μας» στην εφημερίδα «Le Monde» και στην ιστοσελίδα «The Huffington Post», το Νοέμβριο του 2001. Το άρθρο κατηγορούσε ορισμένους συγγραφείς ότι συνέβαλαν έμμεσα με το έργο τους στη σφαγή κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ένας από αυτούς τους συγγραφείς ήταν και ο Μίλε Πεσόρντα, ο οποίος και κατέθεσε μήνυση εναντίον του αρθρογράφου, με αποτέλεσμα η δίκη του να αρχίσει το Μάρτιο του 2003.

Δύο χρόνια μετά, ο Ματβέγιεβιτς κρίθηκε ένοχος για δυσφήμιση. Ωστόσο, ο καταδικασθείς συγγραφέας δεν άσκησε έφεση κατά της απόφασης καθώς ο ίδιος, όπως δήλωσε στα ΜΜΕ, δεν αναγνωρίζει το δικαστήριο ή την καταδίκη.

«Ο Πρέντραγκ Ματβέγιεβιτς δεν πρέπει να πάει στη φυλακή», αναφέρει ο Λεβί στο άρθρο του, αναρωτώμενος αν είναι δυνατόν το ευρωπαϊκό πνεύμα να έπεσε τόσο χαμηλά ώστε να δεχόμαστε το επικείμενο σκάνδαλο χωρίς καμία αντίδραση. Την καταδίκη του Ματβέγιεβιτς έχουν επικρίνει η Κροατική Ένωση Δημοσιογράφων, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα και ο πρώην πρωθυπουργός της Κροατίας Ίβο Σανάντερ.

Ads

Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανόν, αύριο ο 78χρονος Ματβέγιεβιτς να περάσει την πρώτη του νύχτα στη φυλακή, κάτι που αποτελεί μοναδική τύχη για έναν πανεπιστημιακό καθηγητή, ο οποίος δίδασκε στη Σορβόνη και το μοναδικό του έγκλημα ήταν ότι εξέφρασε σαφώς την άποψή του, όπως αναφέρει και ο κ. Λεβί. Το άρθρο του Μπερνάρ Ανρί Λεβί υπογράφουν, μεταξύ άλλων, ο φιλόσοφος Ουμπέρτο Έκο και οι συγγραφείς Κλαούντιο Μάγκρις, Σαλμάν Ρουσντί.

Ο Πρέντραγκ Ματβέγιεβιτς γεννήθηκε στο Μόσταρ της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης από μητέρα Κροάτισσα και πατέρα Ρώσο. Δίδαξε γαλλική λογοτεχνία στο πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ και συγκριτική λογοτεχνία στη Σορβόνη του Παρισιού, όπου έζησε από το 1991 έως το 1994, αφού εγκατέλειψε την πρώην Γιουγκοσλαβία στην αρχή του πολέμου. Από το 1994 υπήρξε καθηγητής σλαβικών γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Λα Σαπιέντσα της Ρώμης, όπου έζησε μέχρι το καλοκαίρι του 2009 και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κροατία.