Δημοσιογράφος στο Κίεβο, η οποία είχε επικρίνει ανοιχτά τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ξυλοκοπήθηκε άγρια τα ξημερώματα της Τετάρτης.  Παράλληλα, ένας φιλοευρωπαίος ακτιβιστής δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι στο Χάρκοβο.

Ads

Η Τετιάνα Τσορνόβιλ, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Ukrainska Pravda» ξυλοκοπήθηκε άγρια τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη από δύο άγνωστους άνδρες. Οι άγνωστοι την ανάγκασαν να σταματήσει ενώ κατευθυνόταν με το αυτοκίνητό της στα προάστια του Κιέβου.

Η Τσορνόβιλ φέρει πολλαπλά τραύματα, κάταγμα στη μύτη και έχει υποστεί διάσειση, σύμφωνα με την εφημερίδα, στην οποία δημοσιεύονται φωτογραφίες της καθώς και συνέντευξη που έδωσε από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται.

Η δημοσιογράφος είχε λάβει μέρος στις πρόσφατες φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενη για την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει συνθήκες συνεταιρισμού και ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ντμίτρο Πίλιπετς, φιλοευρωπαίος ακτιβιστής, δέχτηκε επίθεση στο Χάρκοβο από άγνωστα άτομα που τον τραυμάτισαν με μαχαίρι.

Ads

Καταδίκη από Ε.Ε και ΗΠΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν τις επιθέσεις, ενώ η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ζήτησε να ξεκινήσει άμεσα έρευνα για τα περιστατικά αυτά.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας –που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο– ανέφερε ότι «πρέπει να σταματήσει ο εκφοβισμός και η βία σε βάρος των ακτιβιστών».

Πάντως, οι ουκρανικές αρχές έχουν χαρακτηρίσει τις επιθέσεις αυτές «προβοκάτσια που έχει ως στόχο να αμαυρώσει την εικόνα της χώρας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ανέθεσε στον υπουργό Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο και τον γενικό εισαγγελέα Βίκτορ Πτσόνκα να ερευνήσουν την επίθεση σε βάρος της δημοσιογράφου.