Οι πανδημίες και η οικονομική αστάθεια μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, αλλά είναι απίθανο να το απειλήσουν οι κυβερνοεπιθέσεις, σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Αυγής», η μελέτη υποστηρίζει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν μόνο τοπικές και βραχείες επιπτώσεις.

Ads

Ακόμα, η έρευνα -που αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης μελέτης του ΟΟΣΑ σχετικά με τα πιθανά σενάρια γεγονότων που θα μπορούσαν να διαταράξουν την παγκόσμια ισορροπία- τονίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των διαδικτυακών επιθέσεων κατά συστημάτων υπολογιστών που περιγράφεται με τον όρο «κυβερνοπόλεμος» ουσιαστικά αναφέρεται σε μια κατάσταση που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. «Οι προσπάθειες να υπολογιστούν ποσοτικά οι ζημιές από τις διαδικτυακές επιθέσεις και να αναπτυχθούν τα κατάλληλα αντίμετρα, δεν βοηθούνται από την υπερβολική γλώσσα που χρησιμοποιείται για να περιγραφούν αυτά τα περιστατικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επίσης, η μελέτη αποκλείει τον κίνδυνο μιας πολεμικής «σύρραξης» μεταξύ κρατών στο διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι είναι απίθανο να εκδηλωθεί ένας πραγματικός κυβερνοπόλεμος, κυρίως λόγο της περιορισμένης αποτελεσματικότητάς του, σύμφωνα με την «Αυγή». Για τους συντάκτες της έρευνας, είναι πιο σημαντική απειλή για τον παγκόσμιο ιστό κάποιο καταστροφικό περιστατικό, όπως για παράδειγμα μία ηλιακή έκρηξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τους δορυφόρους τους σταθμούς βάσης και το hardware των δικτύων.

«Δεν βοηθούμε τους εαυτούς μας όταν χρησιμοποιούμε τον όρο ‘κυβερνοπόλεμος’ για να περιγράψουμε υποθέσεις κατασκοπείας ή δραστηριότητες των χακερς, μπλοκάροντας ή αλλοιώνοντας το περιεχόμενο ιστότοπων όπως είδαμε πρόσφατα ως αντίδραση στο Wikileaks», σημειώνει ο καθηγητής Πίτερ Σόμερ του London School of Economics, ένας εκ των δύο συντακτών της έκθεσης, μαζί με τον δρ. Ίαν Μπράουν του Oxford Internet Institute.

Ads