To ενδεχόμενο η Τουρκία να παραβιάσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις εάν δεν συμμορφωθεί στα καλέσματα και δεν επιτρέψει την λειτουργία του twitter υπογράμισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ads

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι το μπλοκάρισμα της πρόσβασης στο twitter από τις 20 Μαρτίου από την υπηρεσία τηλεπικοινωνιών ενδέχεται να είναι ασύμβατο με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα», είπε ο εκπρόσωπος της Αρμοστείας Ρούπερτ Κόλβιλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη. «Καλούμε τις αρχές να άρουν τον αποκλεισμό» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας απαγόρευσε την πρόσβαση στο twitter αλλά και στο YouTube, όπου είχαν αναρτηθεί υποκλαπείσες συνομιλίες του Τούρκου πρωθυπουργού, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εμπλέκοντάς τον βαθύτερα στο σκάνδαλο διαφθοράς που ταλανίζει το πολιτικό σκηνικό της χώρας από τον περασμένο Δεκέμβριο. Ο Ερντογάν δηλώνει ότι πρόκειται για σχέδιο πραξικοπήματος εναντίον του.

Το μέτρο αυτό προκάλεσε την οργή μεγάλου μέρους της διεθνούς κοινότητας και η Ουάσινγκτον το χαρακτήρισε παρεμπόδιση στην ελευθερία της έκφρασης.

Ads