Την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, οι αναγνώστες της διαδικτυακής έκδοσης της Repubblica, γεύθηκαν μία δυσάρεστη έκπληξη: το βίντεο με τίτλο «ο Clinton θα επισκεφθεί το νοσοκομείο» οδηγούσε σε «λάθος 404». Οι players για άρθρα σε μπλογκ και σάιτ εξαφανίστηκαν. Η αρχική σελίδα του Youtube, κατά τα άλλα λευκή, ανακοινώνει: «Δεν έχουμε ακόμη την άδεια να μεταδίδουμε το περιεχόμενό μας στην χώρα σας. Δοκιμάστε αργότερα». Ο λόγος;

Ads

H ελευθερία έκφρασης στο ίντερνετ κινδυνεύει να περιορισθεί από την επόμενη εβδομάδα στην Ιταλία αν ο νόμος «Romani» περάσει. Εξομοιώνοντας τα σάιτ με τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα, το κείμενο νόμου προβλέπει ότι η μετάδοση βίντεο στο διαδίκτυο θα προϋποθέτει υπουργική άδεια. Η απόφαση θυμίζει μία παλαιότερη εξαγγελία νόμου του Prodi, σύμφωνα με την οποία οποίος έχει εκδοτική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των μπλογκ, θα εντασσόταν στο Υπουργείο Επικοινωνιών. Αυτή τη φορά, περιλαμβάνονται όλες οι εικόνες κινούμενες, ηχητικές ή μη.

Επίσημα, το προεδρικό διάταγμα δεν κάνει τίποτε περισσότερο από το να εναρμονίζει τον ιταλικό νόμο με την ευρωπαϊκή οδηγία 2007/65/CE. Το άρθρο 16 εντάσσει στην κατηγορία των οπτικοακουστικών μέσων, όλα τα μέσα που χρησιμοποιούνται από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού και έχουν φανερή επίδραση σε αυτόν, χωρίς να εξαιρεί τις δημόσιες επιχειρήσεις υπό την προϋπόθεση ότι ο σκοπός των δραστηριοτήτων τους είναι οικονομικός και η φύση του περιεχομένου τους δύναται να ανταγωνιστεί την τηλεοπτική μετάδοση ειδήσεων. Συνεπώς, ο ενδεχόμενος νέος νόμος αφορά τις web TV, τις υπηρεσίες VOD και τις πλατφόρμες σαν το Youtube, που μεταδίδουν ανάμεσα σε άλλα και επαγγελματικού χαρακτήρα υλικό, αλλά και τα σάιτ εφημερίδων.

Καθώς τα όρια του νόμου είναι ασαφή τόσο ως προς τη σημασία του οικονομικού σκοπού όσο ως προς την διάκριση ανάμεσα στο συντάκτη και σε αυτόν που φιλοξενεί το περιεχόμενο, η Google έχει ήδη αντιδράσει διά του στόματος του Ιταλού υπευθύνου της, Marco Pancini. Η Google δεν έρχεται για πρώτη φορά σε σύγκρουση με την μπερλουσκονική Αυτοκρατορία αφού το 2008, ο όμιλος Mediaset είχε οδηγήσει το Youtube στη δικαιοσύνη «για την μετάδοση και την παράνομη οικονομική εκμετάλλευση οπτικοακουστικού υλικού», κερδίζοντας τη δίκη.

Ads

Παρότι σύμφωνα με τον Ιταλό επίτροπο τηλεπικοινωνιών, η οδηγία θα ικανοποιήσει το πνεύμα της ευρωπαϊκής οδηγίας, η ίδια η οδηγία αναφέρει ρητά σε άρθρο της ότι κανένα κράτος-μέλος δεν είναι υποχρεωμένο να εφαρμόσει νέα συστήματα χορήγησης διοικητικών αδειών για καμία κατηγορία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων. Συνεπώς η Ιταλία ερμήνευσε πολύ “ελεύθερα” την οδηγία.

Αν το διάταγμα επικυρωθεί την επόμενη εβδομάδα από το ιταλικό κοινοβούλιο, τότε όλα τα μέσα μετάδοσης vidéo θα παρεμποδίζονται και η ελευθερία της έκφρασης στο Διαδίκτυο θα υποστεί μεγάλο πλήγμα. Το διάταγμα αυτό ερμηνεύεται ως μία ακόμη εκδήλωση της μεθόδου του Berlusconi να σκοτώνει τους αντιπάλους του εν τη γενέση τους.

Πηγή:Liberation