Κάλεσμα προς τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, να προσφέρει κάποιας μορφής χάρη στον πρώην σύμβουλο της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν, απευθύνουν με τα κύρια άρθρα οι εφημερίδες, New York Times και Guardian, δεδομένης της αξίας που είχαν οι αποκαλύψεις του για τα κρυφά προγράμματα παρακολούθησης των επικοινωνιών. 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά για τον Έντουαρντ Σνόουντεν

«Δοθείσης της τεράστιας αξίας των πληροφοριών τις οποίες αποκάλυψε και των καταχρήσεων που εξέθεσε, ο κ. Σνόουντεν αξίζει μια καλύτερη ζωή από αυτήν της μόνιμης εξορίας, του φόβου και της φυγής. Μπορεί να διέπραξε ένα έγκλημα για να το κάνει, αλλά προσέφερε στη χώρα του μια σπουδαία υπηρεσία», υπογραμμίζουν οι NYT, υπενθυμίζοντας τα όσα ακολούθησαν τις αποκαλύψεις Σνόουντεν ακόμη και με απόφαση του ίδιου του Ομπάμα. 

Διαβάστε αναλυτικά για τις παρακολουθήσεις της NSA

Ads

Η βρετανική εφημερίδα Guardian κάλεσε επίσης σε δικό της κύριο άρθρο την Πρωτοχρονιά τον πρόεδρο των ΗΠΑ  να απονείμει χάρη στον Σνόουντεν.

Διαβάστε επίσης:
Ο Τζούλιαν Ασάνζ καλεί τους χάκερ να ενωθούν κατά της NSA
To «βαλιτσάκι» της NSA

«Ελπίζουμε ότι οι πιο ψύχραιμοι εντός της κυβέρνησης εργάζονται πάνω σε μια στρατηγική για να επιτραπεί στον κ. Σνόουντεν να επιστρέψει στις ΗΠΑ με αξιοπρέπεια και ότι ο πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει τις εξουσίες που διαθέτει για τον αντιμετωπίσει ανθρώπινα και κατά τρόπο που θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα για την αξία των whistleblowers και της ίδιας της ελευθερίας του λόγου» έγραψε ο Guardian μιλώντας διθυραμβικά για το «ηθικό σθένος» του Αμερικανού συμβούλου.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος ζει στη Ρωσία όπου του έχει χορηγηθεί προσωρινό πολιτικό άσυλο, διέρρευσε πέρυσι έγγραφα που είχε συγκεντρώσει ενόσω εργαζόταν για την NSA. Οι Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών τον κατηγορούν για κατασκοπεία και θα μπορούσαν να ακολουθήσουν απαγγελίες κι άλλων κατηγοριών. Συνολικά, το τρέχον κατηγορητήριο μπορεί να τον οδηγήσει έως και για 30 χρόνια στην φυλακή. 

Ο νεοδιορισθείς υποδιευθυντής της NSA Ρικ Λέτζετ είχε δηλώσει πρόσφατα στην εκπομπή «60 Λεπτά» του CBS News ότι θα τασσόταν υπέρ της έναρξης μιας διαπραγμάτευσης για τη χορήγηση αμνηστίας στον Σνόουντεν εάν ο πληροφορικός συμφωνούσε να επιστρέψει όλα τα έγγραφα τα οποία έχει ακόμη στην κατοχή του, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.