Ενώ στην Ελλάδα οι αρχές έκλεισαν το gamato.info, την ιστοσελίδα από την οποία οι χρήστες του ίντερνετ μπορούσαν να κατεβάσουν δωρεάν ταινίες, μουσική αλλά και λογισμικό, και συνέλαβαν τους διαχειριστές του, στην Ισπανία δικαστήριο έκρινε ότι είναι νόμιμη η λειτουργία ιστοσελίδων που διανέμουν ψηφιακά αρχεία είτε με τη μέθοδο των torrents είτε από χρήστη σε χρήστη (P2P).

Ads

Η απόφαση αυτή αθώωσε το ισπανικό site www.elrincondejesus.com, ο διαχειριστής του οποίου, Jesús Guerra μηνύθηκε από τη Γενική Ένωση Συγγραφέων και Εκδοτών (Sociedad General de Autores y Editores -SGAE).

Η Ένωση αρχικά προσπάθησε να λάβει μια διαταγή δικαστηρίου για το άμεσο κλείσιμο της ιστοσελίδας πριν την ακρόαση της υπόθεσης αλλά ο Ισπανός δικαστής Raul N. García Orejudo απέρριψε το αίτημα. Η υπόθεση πήγε στο δικαστήριο.

Ο δικαστής García Orejudo αποφάσισε ότι η ανταλλαγή ψηφιακών αρχείων είναι απολύτως νόμιμη εάν δεν γίνεται για κερδοσκοπικούς λόγους, ακόμη κι αν αυτά τα αρχεία έχουν προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα.

Ads

«Τα P2P δίκτυα δεν είναι παρά απλοί αγωγοί μεταφοράς δεδομένων μεταξύ χρηστών και σε αυτή τη βάση δεν αποτελούν τρόπο καταστρατήγησης των νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων», αναφέρει το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης που αποτελεί ένα ισχυρό χτύπημα προς τις εταιρείες οι οποίες ζητούν το κλείσιμο τέτοιων δικτύων και την καταδίκη των διαχειριστών τους.

Εκκρεμεί η απόφαση της SGAE για το αν θα ασκήσει έφεση ή όχι στην απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως, πρόσφατα η ισπανική κυβέρνηση είχε κάνει γνωστή την πρόθεση της να αλλάξει τη νομοθεσία σχετικά με τις ιστοσελίδες που διανέμουν ψηφιακά αρχεία χωρίς να έχουν τα πνευματικά τους δικαιώματα και να ψηφίσει νέους νόμους που να επιτρέπει στα δικαστήρια να κλείνουν τις ιστοσελίδες αυτές.