Δύο ακόμα δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το τελευταίο 24ωρο στις Φιλιππίνες. Οι Φιλιππίνες αποδεικνύονται μια από τις πλέον επικίνδυνες χώρες για να ασκεί κανείς το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, καθώς μόνο μέσα στο 2009 δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 38 δημοσιογράφοι.

Ads

Πρώτο θύμα, ο ραδιοφωνικός δημοσιογράφος Ντεσιντέριο Καμάνγκγιαν, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας έπεσε νεκρός από πυρά ενόπλου ενώ παρουσίασε ένα διαγωνισμό τραγουδιού στην επαρχία Νταβάο Οριεντάλ. Ο Καμάνγκγιαν ήταν γνωστός για τη στάση του κατά της διαφθοράς και επέκρινε πολιτικούς που είχαν αναμιχθεί σε κυκλώματα παράνομης υλοτομίας.

Χθες, ο Χοβελίτο Αγκουστίν, ένας ραδιοφωνικός παραγωγός και δημοσιογράφος, δολοφονήθηκε στις βόρειες Φιλιππίνες ενώ βρισκόταν καθ’ οδόν προς το σπίτι του μαζί με τον 22χρονο ανιψιό του. Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους στην πόλη Λαοάγκ, 405 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ο ραδιοφωνικός δημοσιογράφος να υποστεί πολλαπλά τραύματα από σφαίρες και να καταλήξει σε κοντινό νοσοκομείο.

Ο Αγκουστίν είχε μια ειδησεογραφική εκπομπή σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, κι ήταν γνωστός για τα σχόλια του εναντίον της διαφθοράς. Ήταν επίσης δημοφιλής για την δουλειά του υπέρ της κοινότητας. Τον Μάιο, οπλοφόροι είχαν «γαζώσει» το σπίτι του στην πόλη Μπακαρά, ωστόσο δεν τραυματίστηκε κανείς.

Ads