«Δεν είναι ούτε αριστερό ούτε προοδευτικό να εξαρτάται η καθοριστική συμμετοχή προσώπων στο τηλεοπτικό τοπίο μόνο από οικονομικά κριτήρια και να αγνοούνται οι ποινικές εκκρεμότητες ή και οι ποινικές καταδίκες»: Με αυτό το μήνυμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος κάνει σήμερα και νέα παρέμβαση στο θέμα της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών και της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου και επαναλαμβάνει την πρότασή του για συμπλήρωση της ισχύουσας νομοθεσίας την οποία και χαρακτηρίζει «ατελή».

Ads

 
Με άρθρο του στην εφημερίδα Έθνος προτείνει την «θέσπιση ενός προσωρινού περιορισμού (αναστολή των δικαιωμάτων του μετόχου ή μέλους Δ.Σ. τηλεοπτικής επιχείρησης – φορέα άδειας μετά την άσκηση σε βάρος του ποινικής δίωξης για αδικήματα του άρθρου 6 ν. 4339/2015) και ενός οριστικού (έκπτωση μέλους Δ.Σ. και υποχρέωση μεταβίβασης μετοχών ύστερα από αμετάκλητη καταδίκη για τα ίδια αδικήματα).
 
Ο ευρωβουλευτής και συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος επισημαίνει ότι «η αναστολή των σχετικών δικαιωμάτων του κατηγορουμένου π.χ. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, για όσο διάστημα εκκρεμεί η εναντίον του ποινική δίωξη, δεν προσκρούει στο τεκμήριο αθωότητας (άρθρο 6 παρ. 2 ΕΣΔΑ), διότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος, το οποίο θα αρθεί σε περίπτωση απαλλαγής του με απόφαση ή βούλευμα. Αν θεωρούνταν ότι δεν επιτρέπονται τέτοιου είδους μέτρα, τότε κατά μείζονα λόγο δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται ούτε π.χ. η προσωρινή κράτηση κατηγορουμένου στο πλαίσιο ποινικής δίκης, πράγμα καταφανώς παράλογο».
 
Σε ό,τι αφορά τόσο την προσωρινή, όσο και την οριστική απαγόρευση τονίζει ότι «βρίσκεται απολύτως εντός των ορίων τόσο της αρχής της αναλογικότητας όσο και της οικονομικής ελευθερίας, αφού αποτελεί μέτρο πρόσφορο, αναγκαίο και εύλογο για την προστασία του δημόσιου βίου απέναντι στη διείσδυση του οργανωμένου ιδίως εγκλήματος. Τέλος, η θέσπιση τέτοιων κωλυμάτων θα συνιστούσε πάγια ρύθμιση, ανεξάρτητη από τον αριθμό και τον τρόπο χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών. Συνεπώς, κατά κανέναν τρόπο δεν θα αποτελούσε εκ των υστέρων τροποποίηση όρων του σχετικού διαγωνισμού και/ή διατάραξη της διεξαγωγής του. Η κυβέρνηση και η Βουλή πρέπει να δράσουν για να προστατεύσουν τη διαφάνεια και την ελευθερία της έκφρασης στα τηλεοπτικά μέσα».