Προγραμματιστές στο Πακιστάν κυκλοφόρησαν μια διαφορετική έκδοση του Facebook για τον μουσουλμανικό κόσμο, μετά το μπλοκάρισμα της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης από τις αρχές της χώρας εξαιτίας «βλάσφημων» φωτογραφιών του Μωάμεθ.

Ads

Έξι νεαροί ειδικοί της πόλης Λαχώρη έστησαν το MillatFacebook –χρησιμοποιώντας τη λέξη «έθνος» των ουρντού- ελπίζοντας ότι θα προσελκύσει του Μουσουλμάνους όλου του κόσμου. Ο Omar Zaheer Meer, ένας από τους δημιουργούς, δήλωσε μέσα σε 3 μέρες λειτουργίας, το site συγκέντρωσε 8.000 χρήστες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σκοπός είναι να εκφραστεί η διαφωνία τους με τη δημοσιοποίηση των εικόνων του Προφήτη και να προσφερθεί μια εναλλακτική απέναντι στην ιστοσελίδα που έχει ήδη κατακριθεί για τους χαλαρούς και μπερδεμένους κανόνες για τα προσωπικά δεδομένα.

«Λέμε ότι είμαστε τεχνολογικά ανεξάρτητοι και πως δεν μπορείς να βγάλεις χρήματα από εμάς και μετά να μην σέβεσαι τις απόψεις μας» δηλώνει ο Μeer στη βρετανική Telegraph.

Ads

Χιλιάδες Πακιστανοί διαδήλωσαν κατά της με έδρα τις ΗΠΑ ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης μετά τη φιλοξενία διαγωνισμού με καρτούν του Μωάμεθ. Τα δικαστήρια της χώρας διέταξαν το κλείσιμο του Facebook πριν από λίγες εβδομάδες, με αποτέλεσμα να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους να διατηρηθεί η επικοινωνία που προσφέρει.

Οι δημιουργοί του MillatFacebook ελπίζουν ότι το site θα προσελκύσει ανθρώπους όλων των θρησκειών και παραδέχονται ότι υιοθέτησαν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του πρωτότυπου. Στην πραγματικότητα, η ιστοσελίδα μοιάζει πάρα πολύ με το Facebook. «To MillatFacebook είναι η πρώτη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Πακιστάν. Ένα site για Μουσουλμάνους από Μουσουλμάνους, όπου καλοί άνθρωποι άλλων θρησκειών είναι ευπρόσδεκτοι».