«Η Ρωσία προετοιμάζει μια εναλλακτική έκδοση της Wikipedia», ανακοίνωσε την Τρίτη η προεδρική βιβλιοθήκη της χώρας, σε μια προσπάθεια να παρέχει καλύτερη πληροφόρηση για τους κατοίκους της Ρωσίας, σε σύγκριση με αυτή που είναι διαθέσιμη στη δημοφιλή e-εγκυκλοπαίδεια.

Ads

Η Wikipedia, που γράφεται από τους χρήστες του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο, έχει σελίδες, που αναφέρονται σχεδόν σε κάθε περιοχή και μεγάλη πόλη μέσα στις 11 ζώνες ώρας της Ρωσίας. Όμως, η βιβλιοθήκη του Κρεμλίνου είπε πως αυτό δεν είναι αρκετό.

«Αναλύσεις έδειξαν ότι η Wikipedia δεν έχει αρκετές λεπτομερείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τις ρωσικές περιοχές και τη ζωή της χώρας», ανέφερε εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρικής βιβλιοθήκης.
Την ίδια στιγμή, περίπου 50.000 βιβλία και έγγραφα έχουν συγκεντρωθεί από 27 βιβλιοθήκες όλης της χώρας και έχουν ήδη δοθεί, για να ξεκινήσει η διαδικασία της «εναλλακτικής Wikipedia».
Στόχος είναι να απεικονίσουν την Ρωσία «με αντικειμενικότητα και ακρίβεια».

Όμως η νέα ιστοσελίδα έχει μπροστά της πολύ δουλειά, για να φτάσει σε ένα επιθυμητό επίπεδο, αφού η Wikipedia είναι η έκτη πιο δημοφιλής ιστοσελίδα στον κόσμο. Η ρώσικη εκδοχή τηε έχει περισσότερες από ένα εκατομμύριο εγγραφές.

Ads

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω της αύξησης ελέγχου στο Διαδίκτυο από το Κρεμλίνο.

Τον Αύγουστο θεσπίστηκαν νόμοι, οι οποίοι ανάγκασαν bloggers με περισσότερους από 3.000 καθημερινούς αναγνώστες, να εγγραφούν στην ρυθμιστική αρχή των ΜΜΕ.

Τον Μάρτιο, οι ιστοσελίδες που διαχειρίζονταν αντίπαλοι και επικριτές του προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, μπλοκαρίστηκαν.