Η ηλεκτρονική απάτη σε βάρος επιχειρήσεων ηλεκτρονικού εμπορίου στη Μεγάλη Βρετανία έχει φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο, που συχνά εταιρείες αρνούνται παραγγελίες από συγκεκριμένες χώρες, με τη Νιγηρία, τη Γκάνα και τις ΗΠΑ να έρχονται πρώτες στη λίστα, όπως ανέφερε έκθεση για το ηλεκτρονικό εμπόριο, σύμφωνα με το «Techworld.com».

Ads

Σύμφωνα με την έκθεση, η έρευνα για απάτες κατά τις πληρωμές 200 βρετανικών εταιρειών ανέδειξε ότι το 55% από αυτές αρνήθηκαν να αποστείλουν προϊόντα στη Νιγηρία, το 34% στη Γκάνα και κατά περίεργο τρόπο το 25% προς τις ΗΠΑ. Στις ψηφιακές επιχειρήσεις (δηλαδή αυτές που προσφέρουν μέσω διαδικτύου προϊόντα), η Νιγηρία και πάλι ήρθε πρώτη στη μαύρη λίστα ενώ ακολουθούν το Βιετνάμ, η Κίνα, η Νότια Κορέα και τέλος οι ΗΠΑ.

Τα περιορισμένα μέτρα που έχει στη διάθεσή του ο «ψηφιακός πωλητής» όσον αφορά στην ανακάλυψη απάτης ή κλεψίματος σε συνδυασμό με την απουσία υλικών προϊόντων, δημιουργεί ένα διαφορετικό εμπορικό περιβάλλον. Έτσι, πρέπει να αναπτυχθεί εξειδικευμένη διαχείριση απάτης σε αυτό τον τομέα, όπως δήλωσε ένας από τους συντάκτες της έκθεσης CyberSource, ο Δρ Akif Khan.

Από τα πιο δημοφιλή αυτοματοποιημένα συστήματα ανίχνευσης απάτης είναι το Verified της Visa και το SecureCode της MasterCard. Επίσης, αρχίζει να χρησιμοποιείται από πολλές εταιρείες σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού IP για να επαληθεύεται το ακριβές σημείο που θα σταλεί το προϊόν.

Ads