Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της Δημήτρη Τζανακόπουλου, στους εκδότες Μαρινάκη (ΔΟΛ), Αλαφούζο (Σκάι/Καθημερινή), Κουρτάκη (Παραπολιτικά) και Αναστασιάδη (Πρώτο Θέμα) με αφορμή το θέμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ.

Ads

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών, το ζήτημα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, του ταμείου ασφάλισης των δημοσιογράφων, είναι ένα από τα ζητήματα που η κυβέρνηση πέτυχε να κλείσει με θετικό τρόπο στην πρώτη φάση των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης.

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση αφουγκραζόμενη την αγωνία των δημοσιογράφων καταφέρνει να επιλύσει το πρόβλημα με τον ΕΔΟΕΑΠ και πως «το δυστύχημα είναι ότι και σε αυτό το πεδίο οι κατ’ εξακολούθηση οργανωτές της απεργοσπασίας που δήθεν κόπτονται για τα δικαιώματα των δημοσιογράφων βρίσκονται για άλλη μια φορά απέναντι».

Καταλόγισε στους δημοσιογραφικούς ομίλους των κυρίων Μαρινάκη, Αλαφούζου, Αναστασιάδη και Κουρτάκη ότι πρωταγωνιστούν στην επιχείρηση ναρκοθέτησης της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ «αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τόσο τις πολιτικές τους σκοπιμότητες όσο και την πλήρη αδιαφορία τους για τα συμφέροντα και τις ανάγκες του δημοσιογραφικού κόσμου και όλων των εργαζόμενων στον Τύπο».

Ads

Σημειώνεται πως οι παραπάνω εκδότες με ανακοίνωσή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη ρύθμιση για τους πόρους χρηματοδότησης για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ και ανακοίνωσαν προσφυγή στη δικαιοσύνη. Η διάταξη προβλέπει αυξημένες εισφορές και πάγιο ποσοστό 2% επί του τζίρου των επιχειρήσεων.

Οι εκδότες ισχυρίζονται πως η διάταξη αναγκάζει «λίγες βιώσιμες και υγιείς επιχειρήσεις να αναλάβουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί και επίσης δεν αντέχουν να σηκώσουν». «Για τις επιχειρήσεις του έντυπου τύπου η επιβολή του νέου φόρου επί του τζίρου τους θα οδηγήσει στην βέβαιη απώλεια θέσεων εργασίας και ενδεχομένως στο κλείσιμό τους» σημειώνεται στην ανακοίνωση, όπου γίνεται και επίκληση στην «αγωνία των εργαζομένων είναι μεγάλη και δικαιολογημένη».

«Σεβόμαστε τους εργαζομένους μας, μοιραζόμαστε τις αγωνίες τους γιατί είναι και δικές μας και δεν επιθυμούμε να χαθούν θέσεις εργασίας από ένα νέο, απροσδόκητο και εντελώς παράλογο φόρο. Θα προσφύγουμε στα ελληνικά και ευρωπαϊκά Δικαστήρια και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε εντάξει απέναντι στους εργαζόμενους και τις υποχρεώσεις μας», αναφέρουν.

ΕΣΗΕΑ σε εκδότες: Η εποχή του τζάμπα τελείωσε

«Βάση διάσωσης για τον ΕΔΟΕΑΠ», χαρακτηρίζει η ΕΣΗΕΑ την πρόταση της κυβέρνησης. Όπως αναφέρει το σχέδιο της κυβέρνησης στηρίζεται σε δικές της προτάσεις και καλεί τους εκδότες να το στηρίξουν και να καταλάβουν πως «η εποχή του τζάμπα τελείωσε».

«Το κείμενο με τις ρυθμίσεις για τις αλλαγές του ΕΔΟΕΑΠ, που δήλωσε η κυβέρνηση ότι προτίθεται να νομοθετήσει, έπειτα από την συνεργασία με τις Ενώσεις Συντακτών και τον ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί βάση διάσωσης και ανάσα ζωής για το ταμείο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και επικούρησης των εργαζομένων στην Ενημέρωση» αναφέρει η ΕΣΗΕΑ.

«Στηρίζεται στις προτάσεις, που κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ για τις εισφορές για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση και κατά ένα μέρος στην εισφορά επί του τζίρου ενώ διατηρείται ο αυτοδιοίκητος χαρακτήρας του. Η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να στηριχθεί και κατά την διάρκεια της εφαρμογής της τους επόμενους μήνες να δούμε τις τυχόν αλλαγές και διορθωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν προκειμένου ο ΕΔΟΕΑΠ να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα» σημειώνει και προσθέτει:

«Οι εκδότες πρέπει να καταλάβουν ότι η εποχή του τζάμπα τελείωσε και να συμβάλουν καθόσον τους αναλογεί για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει τους εργοδότες έξι συγκροτημάτων που αποφάσισαν να τορπιλίσουν την προσπάθεια διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, απειλώντας μάλιστα με απολύσεις ενώ ορισμένοι από αυτούς δεν καταβάλουν καν τις εισφορές των εργαζομένων, που έχουν παρακρατήσει. Την ίδια ώρα από την αρχή του 2017 κερδίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση του τέλους επί των πωλήσεων ενώ έχουν καρπωθεί και ένα μέρος από την κατάργηση του αγγελιοσήμου.

Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερή στην μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, για να πάρουν ξανά οι συνταξιούχοι τις επικουρικές τους συντάξεις, που κόπηκαν για δεύτερο μήνα και για να έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πάνω από 18.000 ασφαλισμένοι, οι οποίοι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι.

Καλούμε τους εργοδότες που αντιδρούν στην επιβολή εισφορών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση των εργαζομένων τους να ενταχθούν στις εργοδοτικές οργανώσεις του Κλάδου τους και να συμβάλουν στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία. Διαφορετικά ας μας επιτρέψουν να θεωρήσουμε ότι τα δάκρυά τους είναι ‘κροκοδείλια’».