Ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει λογισμικό που θα του επιτρέψει να ελέγχει ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter, χρησιμοποιώντας ψεύτικους λογαριασμούς και προφίλ, με σκοπό να επέμβει σε διαδικτυακές συζητήσεις και να διαδώσει φιλοαμερικανική προπαγάνδα, σύμφωνα με την «Guardian».

Ads

Μια εταιρεία από την Καλιφόρνια έχει συνάψει συμβόλαιο με την Κεντρική Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων –υπηρεσία που επιβλέπει της αμερικανικές ένοπλες επιχειρήσεις στην Μέση Ανατολή και στην Κεντρική Ασία– με σκοπό τη δημιουργία «ηλεκτρονικής υπηρεσίας διαχείρισης προσώπων», η οποία θα επιτρέπει σε υπαλλήλους των ενόπλων δυνάμεων να ελέγχουν πάνω από δέκα διαφορετικές ταυτότητες ο καθένας σε όλο τον κόσμο.

Το συμβόλαιο της Κεντρικής Διοίκησης προβλέπει ότι κάθε ψεύτικος λογαριασμός πρέπει να έχει πειστικές πληροφορίες, ιστορικό και σχετικές λεπτομέρειες και ότι πάνω από 50 ελεγκτές, με βάση τις ΗΠΑ, θα πρέπει να μπορούν να λειτουργούν αυτά τα προφίλ «χωρίς να φοβούνται ότι μπορεί να ανακαλυφθούν από αντιπάλους».

Ειδικοί του διαδικτύου παρομοιάζουν το σχέδιο με τις προσπάθειες της Κίνας να ελέγξει και να περιορίσει την ελευθερία λόγου στο Ίντερνετ. Οι αρνητικές κριτικές εστιάζουν στο γεγονός ότι θα επιτραπεί στον αμερικανικό στρατό να δημιουργήσει ψευδείς απόψεις σε online συνομιλίες, να παραγκωνίσει δυσάρεστες σε αυτόν γνώμες αλλά και να διαγράψει σχόλια ή αναφορές που δεν συμβαδίζουν με τους στόχους του. Η αποκάλυψη, ακόμη, ότι ο αμερικανικός στρατός αναπτύσσει ψεύτικα ηλεκτρονικά προφίλ, μπορεί να ενθαρρύνει άλλες κυβερνήσεις, ιδιωτικές εταιρείες ή μη κυβερνητικούς οργανισμούς να κάνουν το ίδιο.

Ads

Η υπηρεσία του αμερικανικού στρατού, Κεντρική Διοίκηση, επιβεβαίωσε ότι το συμβόλαιο ύψους 2,76 εκατομμυρίων δολαρίων συνάφθηκε με τη Ntrepid, μια νεοσύστατη εταιρεία με βάση το Λος Άντζελες. Δεν αποκάλυψε, όμως, αν η επιχείρηση ηλεκτρονικής διαχείρισης προσώπων είναι ήδη σε λειτουργία.

Ο εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η τεχνολογία αυτή υποστηρίζει και δραστηριότητες bloggers σε ξενόγλωσσες ιστοσελίδες, ώστε να μπορέσει η Κεντρική Διοίκηση να καταπολεμήσει βίαιους εξτρεμιστές αλλά και την εχθρική προπαγάνδα προς τις ΗΠΑ». Οι γλώσσες δε με τις οποίες θα διεξάγονται οι παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν αραβικά, περσικά, ουρντού και παστούν.

Το συμβόλαιο για την «ηλεκτρονική υπηρεσία διαχείρισης προσώπων» θεωρείται ότι έχει συναφθεί στο πλαίσιο ενός προγράμματος που ονομάζεται «Operation Earnest Voice», το οποίο εφαρμόστηκε αρχικά στο Ιράκ ως ψυχολογικό όπλο εναντίον της διαδικτυακής παρουσίας των υποστηρικτών της αλ Κάιντα και άλλους εχθρούς των ΗΠΑ. Από τότε, αναφέρεται ότι η εν λόγω επιχείρηση (OEV) έχει επεκταθεί σε πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων δολαρίων ενώ θεωρείται ότι έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον της τζιχάντ στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή.

Ο έλεγχος και η διαχείριση προσώπων από τον αμερικανικό στρατό θα αντιμετώπιζε νομικές συνέπειες αν αφορούσε Αμερικανούς πολίτες, αφού αρκετοί άνθρωποι που δημιούργησαν ψεύτικα διαδικτυακά προφίλ έχουν αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις