Πως ήταν αδύνατο να γίνει το παραμικρό ρουσφέτι ή «μαγείρεμα» στην μοριοδότηση όσων έκαναν αίτηση πρόσληψης στην Δημόσια Τηλεόραση (ΔΤ), υποστήριξε ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής. Υπενθυμίζεται ότι η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαν σχολιάσει πως η επιλογή των προσώπων για τον μεταβατικό φορέα της δημόσιας τηλεόρασης ήταν ένα «όργιο αναξιοκρατίας».

Ads

 
Η ΠΟΣΠΕΡΤ και οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των επιλεχθέντων για τον μεταβατικό φορέα είχαν δηλώσει πως πρόκειται για «ξεκάθαρα αναξιοκρατική διαδικασία». Ανέφεραν μάλιστα ότι «τρεις οικονομικοί συντάκτες, ισάριθμοι παρουσιαστές και αρκετοί ρεπόρτερ εργάζονται ήδη σε άλλο μέσο. Επίσης, συνεργάτης του υπουργού, Σίμου Κεδίκογλου, επιλέχθηκε “αξιοκρατικά” για το πολιτικό ρεπορτάζ. Ακόμη, εργαζόμενοι της ΕΡΤ παρά την πριμοδότηση των 200 μορίων βρίσκονται χαμηλότερα στην κατάταξη από τους εκλεκτούς χωρίς τυπικά προσόντα και κριτήρια. Μουσικός παραγωγός εμφανίζεται πρώτη στην κατάταξη των εικονοληπτών. Μηχανικός αυτοκινήτων, 55 ετών, επιλέχθηκε για την θέση εναερίτη συντηρητή ιστών. Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν εμπλοκή με την δικαιοσύνη».
 
Στην ανακοίνωσή τους υπογράμμιζαν ότι «όποιος έτυχε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα ΕΡΤ ή να ακούσει αυτό της ΕΡΑ, ιδίως το τελευταίο διάστημα, καταλαβαίνει αμέσως τι δουλειά γίνεται εδώ. Εδώ που χτυπάει η καρδιά της πραγματικής Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης».
 
Από την πλευρά του ο κ. Καψής υποστήριξε ότι «η διαδικασία και η επεξεργασία των στοιχείων έγινε αποκλειστικά ηλεκτρονικά, χωρίς την παραμικρή δυνατότητα παρέμβασης. Ο πίνακας που δημοσιοποιήθηκε έγινε με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση. Δεν είναι πίνακας προσληφθέντων. Για να γίνει η πρόσληψη τα στοιχεία αυτά θα ελεγχθούν, και όσοι υπογράψουν σύμβαση θα υπογράψουν και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν άλλη απασχόληση».
 
«Παρά την πίεση του χρόνου για την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, επελέγη μια διαδικασία που αποκλείει κάθε δυνατότητα χαριστικών προσλήψεων πάσης φύσεως “ημετέρων”», πρόσθεσε για να συμπληρώσει ότι «οι αναφορές σε λάθη μπορεί να προκύπτουν από την πιθανότητα να έχουν δοθεί λανθασμένα ή ανακριβή στοιχεία από κάποιους υποψήφιους».
 
Όπως είπε επίσης ο υφυπουργός «είναι προφανές πως όταν από 2.900 εργαζομένους προσλαμβάνονται λιγότεροι από 600, πολλοί άξιοι θα βρεθούν εκτός, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα θα προσληφθούν άτομα με λιγότερα προσόντα λόγω του συνυπολογισμού κοινωνικών κριτηρίων». Σημείωσε, δε, ότι εάν η ΔΤ εξέπεμπε από το Ραδιομέγαρο θα είχαν προσληφθεί 2.000 εργαζόμενοι.