Πέντε δισεκατομμύρια αρχεία την ημέρα σχετικά με την τοποθεσία κινητών τηλεφώνων παγκοσμίως, συγκεντρώνει η NSA, σύμφωνα με την «Washington Post», που επικαλείται έγγραφα που διέρρευσαν μέσω του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Ads

Η συγκέντρωση στοιχείων, ακόμη και από αμερικανούς πολίτες αφορά την τοποθεσία των κατόχων τους, ενώ καταλήγει να χαρτογραφεί τις σχέσεις τους με τρόπο που «μέχρι πρότινος ήταν ασύλληπτος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Τα αρχεία τοποθετούνται σε μια βάση δεδομένων όπου αποθηκεύονται πληροφορίες σχετικά με τις θέσεις «τουλάχιστον εκατοντάδων εκατομμυρίων συσκευών», σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα και συνεντεύξεις στελεχών των υπηρεσιών πληροφοριών.

Από την πλευρά της η υπηρεσία, φέρεται να υποστηρίζει στα εν λόγω έγγραφα ότι δεν στοχεύει σκόπιμα επικοινωνίες Αμερικανών, αλλά γίνεται «παρεμπιπτόντως» συλλογή στοιχείων τους.

Ads

Αξιωματούχοι αναφέρουν στην εφημερίδα ότι τα προγράμματα που συλλέγουν και αναλύουν τα δεδομένα των τοποθεσιών είναι νόμιμα και αποσκοπούν αποκλειστικά στο να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με ξένους στόχους.

«Πόσες αποκαλύψεις πρέπει ακόμα να γίνουν μέχρι να αναλάβει δράση το Κογκρέσο; Το άρθρο αυτό αποτελεί το πιο πρόσφατο πλήγμα στο δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής», δήλωσε ο Ζικ Τζόνσον, διευθυντής της αμερικανικής Ασφάλειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας.