Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών NSA έχει εγκαταστήσει σε περισσότερους από 100.000 υπολογιστές παγκοσμίως ένα λογισμικό που της επιτρέπει να τους παρακολουθεί ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η αποκάλυψη έγινε από τους New York Times λίγα μόνο 24ωρα πριν από το διάγγελμα του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα ανακοινώσει αλλαγές στον τρόπο παρακολουθήσεων.

Ads

 
Υπενθυμίζεται ότι η NSA έχει στήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο παράνομων παρακολουθήσεων, το οποίο έφερε στο φως ο πρώην σύμβουλός της, Έντουαρντ Σνόουντεν, δίνοντας στον βρετανικό Guardian και στους New York Times απόρρητα έγγραφα.
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα, το λογισμικό της NSA χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα και όχι μόνο μπορεί να παρακολουθεί έναν υπολογιστή όταν εκείνος δεν είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο, αλλά επίσης μπορεί να εξαπολύει νέες επιθέσεις μέσω αυτού.
 
H τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται τουλάχιστον από το 2008 και έπειτα μεταδίδει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μέσω μικρών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων ή από φορητές μνήμες (USB) που εγκαθίστανται κρυφά στους υπολογιστές. Συνήθως, το σύστημα που εκπέμπει τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να τοποθετηθεί δια ζώσης, είτε από τον κατασκευαστή του, είτε από κάποιον πράκτορα, είτε από τον ίδιο τον χρήστη του υπολογιστή που αγνοεί την ύπαρξή του.

Το πρόγραμμα, που φέρει την κωδική ονομασία Quantum, έχει χρησιμοποιηθεί εναντίον ρωσικών στρατιωτικών δικτύων, συστημάτων που χρησιμοποιεί η μεξικανική αστυνομία και τα καρτέλ των εμπόρων ναρκωτικών, οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ασχολούνται με το εμπόριο καθώς και από ορισμένες χώρες που συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το λογισμικό έχει χρησιμοποιηθεί εντός των ΗΠΑ. 

Πάντως, η εφημερίδα σημειώνει ότι η κυβερνοεπίθεση εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, το 2010, η λεγόμενη Stuxnet, εκτιμάται ότι ήταν η πρώτη δοκιμή της νέας αυτής τεχνολογίας.

Ads

«Η δράση της NSA επικεντρώνεται και αναπτύσσεται ειδικά σε βάσιμους ξένους στόχους και μόνο σε αυτούς», σχολίασε η εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Βάνι Βάινς, σε ανακοίνωση της, προσθέτοντας επιπλέον ότι «η χρήση των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της γίνεται τηρώντας τη νομοθεσία, τις ρυθμίσεις, την πολιτική, τις διαδικασίες, τους τεχνολογικούς περιορισμούς και την ηθική». 

Διαβάστε για αυτά τα εργαλεία: Το βαλιτσάκι της NSA

«Η συνεχιζόμενη δημοσίευση των τεχνικών και των εργαλείων που χρησιμοποιούνται από την NSA υπονομεύει την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων μας», κατέληξε η εκπρόσωπος.