Ads

Σε μια ανάλυση της βαθιάς κρίσης που σοβεί στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης προχώρησε την Τετάρτη το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera, παρομοιάζοντας τον ενημερωτικό ιστό της χώρας μας ως «μαμούθ», αφού «σε μια μικρή χώρα 11 εκατ. κατοίκων ο κλάδος των μίντια διαθέτει 11 τηλεοπτικά κανάλια, 71 ραδιοφωνικούς σταθμούς και περισσότερες από 22 εφημερίδες εθνικής εμβέλειας».

Ο συντάκτης του ρεπορτάζ κάνει λόγο για τη «φούσκα» των ΜΜΕ, η οποία έσκασε, όταν η οικονομική κρίση έπληξε την χώρα το 2011: «Μεγάλοι εταιρικοί όμιλοι έκλεισαν, τουλάχιστον 4.000 δημοσιογράφοι απολύθηκαν, ενώ άλλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μεγάλες περικοπές μισθών».

Ads

Σύμφωνα, πάντα, με το Al Jazeera, γίνεται λόγος και για την λογοκρισία που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες δημοσιογράφοι, στην προσπάθειά τους να καλύψουν πιο ολοκληρωμένα τις ειδήσεις που απασχολούν την καθημερινότητα.

Ωστόσο, η ανάλυση προχωρά κι ένα βήμα παρακάτω, τονίζοντας ότι «οι μεγαλύτεροι όμιλοι ΜΜΕ έχουν κατηγορηθεί ότι εμπλέκουν τα δικά τους εταιρικά συμφέροντα με τις αποφάσεις της σύνταξης των θεμάτων, τον καθορισμό της ημερήσιας θεματολογίας, περιορίζοντας την κάλυψη της επικαιρότητας στις ατζέντες της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Το ρεπορτάζ του Al Jazeera φιλοξενεί δηλώσεις τόσο του δημοσιογράφου, Άρη Χατζηστεφάνου όσο και του προέδρου της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρη Τρίμη, ο οποίος αναφέρεται στο «έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στα ΜΜΕ». «Οι ίδιοι άνθρωποι που δημιούργησαν την κρίση, επιμένουν σήμερα ότι θα την ξεπεράσουν. Στην πραγματικότητα αυτό που κάνουν είναι να χειραγωγούν την κοινή γνώμη. Εξισώνουν τις πολιτικές της Τρόικα και του ΔΝΤ και ελέγχουν τη δημοσιογραφία», δηλώνει ο Δ. Τρίμης προς το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο.