Για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στα διεθνή ΜΜΕ, το κλείσιμο ή η αναστολή της έκδοσης εφημερίδων καθώς και οι απολύσεις δημοσιογράφων που σημειώνονται στην Ελλάδα κάθε άλλο παρά αποτελούν κεραυνό εν αιθρία. Στη Γαλλία ήδη το 2009, 2.300 δημοσιογράφοι έχασαν τη δουλειά τους, ενώ την ίδια χρονιά στις ΗΠΑ 24.500 συνάδελφοι τους είχαν την ίδια τύχη. Μεγάλες διεθνείς και αμερικανικές εφημερίδες, όπως η Washington Post έκλεισαν τα γραφεία των ανταποκριτών τους, το άλλοτε κραταιό Newsweek πουλήθηκε για ένα δολάριο ενώ ιστορικές εφημερίδες όπως οι Los Angeles Times και η Chicago Tribune μπήκαν σε καθεστώς πτώχευσης.

Ads

Στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα. Πολύ περισσότερο αφού, αντίθετα με πολλές εφημερίδες που σε άλλες χώρες προσπάθησαν εγκαίρως να προετοιμαστούν για την επερχόμενη θύελλα, οι ελληνικές συνέχισαν να χορεύουν αμέριμνες στο κατάστρωμα του ελληνικού Τιτανικού.

Η βασική αιτία της κρίσης των ελληνικών ΜΜΕ

Εδώ άλλωστε οφείλεται και η ελεύθερη πτώση όλων των ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Σίγουρα το Ίντερνετ αφαιρεί αναγνώστες, αλλά υπάρχουν διεθνώς εφημερίδες που προσαρμόστηκαν και είχαν ελάχιστες ή και καθόλου απώλειες. Σίγουρα η οικονομική κρίση προκαλεί πτώση των διαφημιστικών εσόδων αλλά τα περισσότερα διεθνή ραδιοτηλεοπτικά μέσα προς το παρόν τα καταφέρνουν.
Η σημερινή πολύπλευρη και βαθιά κρίση των ελληνικών ΜΜΕ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έκαναν το αυτονόητο: δέσμια της διαπλοκής με την πολιτική εξουσία απέφυγαν να την ελέγξουν και να προειδοποιήσουν τους Έλληνες πολίτες ότι όπως πάει το καράβι θα βουλιάξει. Αν όλα ή κάποια απ’ αυτά είχαν κάνει αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν, θα είχαν αποφύγει τη δική τους κρίση ή θα ήταν σε θέση να τη διαχειριστούν.

Ads

Αμερικανικά και ελληνικά ΜΜΕ: αποτυγχάνοντας να πουν την αλήθεια

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι είναι τα αμερικανικά και τα ελληνικά ΜΜΕ που κλυδωνίζονται σήμερα. Τα πρώτα απέφυγαν να πουν την αλήθεια πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στο Ιράκ και τα δεύτερα να ενημερώσουν για την επικείμενη χρεωκοπία της χώρας. Τέτοιες ιστορικές ευκαιρίες για τον Τύπο παρουσιάζονται μια φορά τον αιώνα, αλλά ο δικός μας έκανε ότι έβλεπε αλλού. Τα υπόλοιπα, η επίκληση της εισβολής του Ίντερνετ ή της οικονομίας, είναι προφάσεις για τις μεγάλες αμαρτίες –τη καθημερινή λογοκρισία και αυτολογοκρισία, τη διαφθορά και τις παρά φύσιν συμμαχίες– που πραγματοποιήθηκαν στο όνομα της ενημέρωσης.

Όπως όμως το Ίντερνετ δεν είναι η αιτία όλων των σημερινών προβλημάτων του Τύπου, έτσι δεν είναι και το γιατρικό για όλες τις αδυναμίες του συστήματος της ενημέρωσης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, από τις διαδηλώσεις στο Ιράν μέχρι τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις του Wikileaks, η «δημοσιογραφία των πολιτών» αναπληρώνει πολλές από τις αδυναμίες και τα κενά των συμβατικών ΜΜΕ. Για την καθημερινή όμως παρακολούθηση των εξελίξεων και τον συστηματικό έλεγχο της εξουσίας χρειάζονται ομάδες ανεξάρτητων δημοσιογράφων που να ερευνούν όχι σε ερασιτεχνική αλλά σε επαγγελματική βάση, να αναζητούν και να γράφουν την αλήθεια.

Στο Tvxs τα σημαντικά βίντεο-ντοκουμέντα της χρονιάς που φεύγει

Το Tvxs είναι γέννημα της κρίσης των συμβατικών ΜΜΕ και των τεχνολογικών εξελίξεων που έκαναν δυνατή την εμφάνιση ενός νέου μέσου ενημέρωσης στην εποχή του διαδικτύου. Στα δύο χρόνια της παρουσίας του κατάφερε να αναδειχθεί σε ένα διακριτό και ανεξάρτητο πόλο καθημερινής ενημέρωσης και αναφοράς: αυτό άλλωστε δείχνει και η ανάδειξη του ως του πιο δημοφιλούς ελληνικού site στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Μόνο τον τελευταίο χρόνο, τέσσερα από τα πιο σημαντικά βίντεο-ντοκουμέντα που απασχόλησαν την ελληνική κοινή γνώμη, από τη σύλληψη του Δ. Παπαχρήστου στα Εξάρχεια και την επίθεση στη τράπεζα Μαρφίν τον περασμένο Μάη μέχρι την επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στο στόλο για την Γάζα και τις στενές επαφές τρίτου-τύπου νεοναζί αστυνομίας(1) παρουσιάστηκαν αποκλειστικά από το Tvxs.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του alexa.com, το Tvxs.gr καταλαμβάνει σε ορισμένες κατηγορίες, που δεν αφορούν μόνο τον αριθμό αλλά και την ποιότητα των επισκέψεων, όπως π.χ. στις σελίδες ανά επισκέπτη ή στο χρόνο παραμονής των επισκεπτών στο site, την πρώτη θέση και μάλιστα με διαφορά από τα υπόλοιπα ελληνικά ενημερωτικά site. (δες πίνακα στην αρχή του άρθρου)

Δημοσιογραφική ανάπτυξη, αντί για ύφεση και απολύσεις

Όμως η ενημέρωση δεν είναι δωρεάν. Οι αποδέκτες της πληρώνουν για αυτό. Στη χειρότερη περίπτωση το «πληρώνουν» ακριβά, βιώνοντας τη σημερινή οικονομική κρίση, για την οποία δεν είχαν προειδοποιηθεί. Στη καλύτερη καταβάλλουν ένα μικρό τίμημα για την ενίσχυση αυτών που παρέχουν την ενημέρωση. Ή χρειάζεται να το κάνουν όπως στη περίπτωση του Tvxs.

Λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και του γεγονότος ότι το επικρατούν lifestyle της ελληνικής διαφημιστικής αγοράς δεν το βλέπει με καλό μάτι, το Tvxs αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα και ζητάει τη βοήθεια σας. Χρειάζονται χρήματα όχι μόνο για την επιβίωση του site αλλά και για την ανάπτυξή του, μέσα από την επάνδρωση με ικανότατους δημοσιογράφους και ομάδες ερευνητών που αποδεσμεύονται λόγω της κατάρρευσης των συμβατικών ΜΜΕ. Όπως και στην οικονομία, έτσι και εδώ η λύση δεν είναι η ύφεση αλλά η ανάπτυξη, δηλαδή η δημιουργία μιας αυθεντικής πηγής πληροφοριών, ειδήσεων και απόψεων που θα αλλάξει το τοπίο της ενημέρωσης.

Παίρνοντας υπ’ όψιν και το σχετικό διάλογο που έγινε το καλοκαίρι, επεξεργαζόμαστε αυτό τον καιρό πρωτότυπες, δημιουργικές και φθηνές λύσεις τις οποίες θα ανακοινώσουμε σύντομα. Προς το παρόν, σας καλούμε να ενισχύσετε την προσπάθειά μας με δωρεές, ή αποκτώντας για σας και τις φίλες ή τους φίλους σας μια συνδρομή Μέλους Χωρίς Σύνορα -και καλές γιορτές.

(1) Η καθυστέρηση στη παρουσίαση ολόκληρου του υλικού για τις σχέσεις νεοναζί-αστυνομίας, που σε καμμία περίπτωση δεν αλλάζει την εικόνα όπως αποτυπώνεται στο ντοκουμέντο που έχει ήδη αναρτηθεί, οφείλεται στο γεγονός ότι το “Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα” ετοιμάζει με θέμα τους μετανάστες, τον Άγιο Παντελεήμονα και την άνοδο των νεοναζί, μια εκπομπή που θα χρησιμοποιήσει και το υπόλοιπο, ανέκδοτο υλικό.

imageimage
imageimage