Να μην καταφεύγουν στη λογοκρισία στο Διαδίκτυο, περιορίζοντας το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, προειδοποιεί την Τουρκία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που σύντομα αναμένεται να ισχύσει στη χώρα μία νέα αμφιλεγόμενη ρύθμιση για το Διαδίκτυο.

Ads

«Παρακολουθούμε από πολύ κοντά και, κατ’ αρχήν, υπογραμμίζουμε ότι οποιοσδήποτε περιορισμός στο περιεχόμενο του Διαδικτύου πρέπει να είναι στοχευμένος και πρέπει να ακολουθεί μία νομική διαδικασία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου για θέματα που αφορούν υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες Νατάσα Μπάτλερ.

Το κλείσιμο ιστότοπων με βάση μία λίστα με απαγορευμένες από τις αρχές λέξεις «μπορεί να πλήξει την ελευθερία έκφρασης και πρόσβασης στην πληροφόρηση», επισήμανε.

«Επαναλαμβάνουμε την ανησυχία μας σχετικά με το συχνό κλείσιμο ιστότοπων στην Τουρκία, πρακτική που είναι δυσανάλογη σε εύρος και διάρκεια», υπογράμμισε η Μπάτλερ.

Ads

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν την Κυριακή στους δρόμους σε πολλές πόλεις της Τουρκίας για να διαμαρτυρηθούν για τη λογοκρισία που επιβάλλεται στους ιστότοπους.

Στην Τουρκία απαγορεύεται ήδη η πρόσβαση σε χιλιάδες ιστότοπους, συχνά επειδή το περιεχόμενό τους κρίνεται ακατάλληλο λόγω σεξουαλικών αναφορών, αλλά και για πολιτικούς λόγους, όπως η προσβολή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Το νέο σύστημα, που αναμένεται να ισχύσει στη χώρα από τις 22 Αυγούστου, θεσμοθετεί τέσσερα «φίλτρα», η επιλογή ενός εκ των οποίων θα είναι υποχρεωτική από όλους τους χρήστες. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις απαιτείται επίσης από τους διακομιστές να επιτρέπουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μόνο σε “πελάτες” με συγκεκριμένο όνομα χρήστη και κωδικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα καταγράφονται συνεχώς οι ιστοσελίδες που επισκέπτεται κάθε Τούρκος πολίτης.