Υπέρ της… Χρυσής Αυγής αποφαίνεται ουσιαστικά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, μετά το σημερινό περιστατικό ξυλοδαρμού των κ.κ. Κανέλλη και Δούρου στη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής από την Ηλία Κασιδιάρη. Στην απόφασή του για το περιστατικό αναφέρει πως «από καμιά διάταξη του Συντάγματος και των νόμων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί αποκλεισμός από την συζήτηση οιουδήποτε κόμματος που συμμετέχει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012».
 

Ads

Το ΕΣΡ συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση μετά το περιστατικό βίας, καθώς πολλοί εκπρόσωποι κομμάτων δήλωσαν πως δεν θα συμμετάσχουν στο εξής σε αυτοτελείς συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, όταν σε αυτές συμμετέχει εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
 
Χαρακτηριστικά το  ΕΣΡ σημειώνει πως «δεν επιβάλλεται η οργάνωση των συζητήσεων με ταυτόχρονη παρουσία εκπροσώπων όλων των πολιτικών κομμάτων, επομένως, οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να οργανώσουν συζητήσεις με επιμέρους ομάδες των πολιτικών κομμάτων ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα».
 
Αναφέρει επίσης ότι «οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν την υποχρέωση να λάβουν μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή των συζητήσεων», ενώ επισημαίνει πως «βιαιοπραγίες και προσβολές της προσωπικότητας σε βάρος πολιτικών προσώπων αναιρούν την αρχή του δημοκρατικού διαλόγου, πολύ περισσότερο όταν πραγματοποιούνται στη διάρκεια εκπομπών από τα ΜΜΕ και δημιουργούν κλίμα που δυσχεραίνει την νηφάλια και δημοκρατική πορεία προς τις εκλογές».
 
ΠΟΕΣΥ: Ο ΑΠ να είναι πιο προσεκτικός με τους υποψηφίους
 
Την ίδια ώρα, το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών ( ΠΟΕΣΥ ) προσυπογράφει τις προτάσεις πολιτικών κομμάτων για αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής από κάθε προεκλογική συζήτηση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως ο Άρειος Πάγος θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός κατά την εξέταση των προϋποθέσεων των υποψηφίων για τις προσεχείς εκλογές, τόσο από δημοκρατικής όσο και από ποινικής πλευράς.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών καταδικάζει με οργή «τη βίαιη εγκληματική επίθεση του νεοναζιστή εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής», κατά της Λ. Κανέλλη και της Ρ.Δούρου, ενώ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την «άνανδρη έκρηξη μίσους του Ηλ. Κασιδιάρη, με γρονθοκοπήματα και ρίψεις νερού, όπως και για τις προκλητικές φασιστικές δηλώσεις του, ότι νιώθει υπερήφανος για το σύνθημα που προπαγάνδιζε το κάψιμο της Βουλής».
 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΥ, οι απειλές του κατά των δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων του ΑΝΤ1 «αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής και τον κίνδυνο που αποτελούν για τη δημοκρατία και τη λειτουργία των θεσμών, ιδιαίτερα για την απρόσκοπτη άσκηση της δημοσιογραφίας».

ΕΣΗΕΜ-Θ: Έσχατη προειδοποίηση προς την κοινωνία η επίθεση
 
Τον αποτροπιασμό της για την άγρια επίθεση του εκπροσώπου Τύπου της Χρυσής Αυγής εξέφρασε και η Ένωση Συντακτών Ημερησιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).
 
«Η φασιστική αυτή συμπεριφορά, που εκφράζεται πλέον με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο, με ξυλοδαρμούς και φραστικές επιθέσεις, πέρα από τη δημόσια καταδίκη που ασφαλώς θα γνωρίσει, πρέπει να αποτελέσει έσχατη προειδοποίηση προς την κοινωνία, αλλά και τον δημοσιογραφικό κόσμο για τους κινδύνους που διατρέχει η δημοκρατία, όταν επιτρέπουμε να παρεπιδημεί στον δημόσιο διάλογο έστω και η ελάχιστη εκδήλωση βίας, από οποιαδήποτε πλευρά και με οποιονδήποτε τρόπο», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Ένωση σε ανακοίνωσή της.
 
Καταδικάζει και η ΓΣΕΕ
 
Την επίθεση του Ηλία Κασσιδιάρη κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη καταδικάζει και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ αναφέρεται και στην επίθεση στελεχών της Χρυσής Αυγής κατά του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη στις Σέρρες.
 
«Αυτού του είδους οι συμπεριφορές και οι τραμπουκισμοί αποκαλύπτουν με τον πιο εύγλωττο και παραστατικό τρόπο το ήθος, το ύφος και τον πολιτικό πολιτισμό της Χρυσής Αυγής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
Τέλος η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους της χώρας μας να ενεργοποιηθούν και να αντισταθούν στις αντιδημοκρατικές και τρομοκρατικές αυτές επιθέσεις που επιχειρούν να επιστρέψουν στο πιο μαύρο και σκοτεινό παρελθόν τη χώρα μας.
 
Αποτροπιασμός για την επίθεση και από το ΔΣΑ
 
«Μόνο αποτροπιασμό μπορεί να προκαλεί η σημερινή βίαιη επίθεση που δέχθηκαν η συνάδελφος Δικηγόρος και υποψήφια Βουλευτής Λιάνα Κανέλλη και η επίσης υποψήφια Βουλευτής Ρένα Δούρου, κατά τρόπο που σκιάζει πρωτόγνωρα την κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας και τις εν γένει δημοκρατικές μας παραδόσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος.
 
Ο κ. Αδαμόπουλος χαρακτηρίζει «θρασύτατο τον τρόπο αντίδρασης του δράστη, επίσης υποψήφιου Βουλευτή», προσθέτοντας πως «είναι ενδεικτικός των “νέων ηθών” που κάποιοι επιχειρούν να εγκαθιδρύσουν στην πολιτική ζωή της χώρας, επενδύοντας στην απαξίωση των δημοκρατικών διαδικασιών και επιχειρώντας να υποκαταστήσουν το έλλειμμα σαφούς ιδεολογίας και προτάσεων που τους χαρακτηρίζει με τη χρήση βίας αδιακρίτως κατά παντός “αντιφρονούντος”».

Για τραμπούκικη επίθεση μιλά η Ένωση Περιφερειών
 
Την επίθεση τέλος καταδίκασε ομόφωνα κατά τη σημερινή της συνεδρίαση και η Ένωση Περιφερειών. Σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για «τραμπούκικη επίθεση» η οποία αποτελεί «τα επίσημα αποκαλυπτήρια της νοοτροπίας και της πρακτικής νεοναζί που το συγκεκριμένο κόμμα ασπάζεται».
 
Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΠΕ εξέφρασαν την ελπίδα η παρέμβαση της Δικαιοσύνης να οδηγήσει και στην ποινική δίωξη του δράστη ενώ επεσήμαναν ότι «τέτοιες έκνομες ενέργειες δυναμιτίζουν το προεκλογική κλίμα και καλλιεργούν εμφυλιακές μνήμες που ο λαός μας έχει προ πολλού αποθέσει στην ιστορική μνήμη και λήθη».

Ads