Οι γνώμες καταγράφονται σε πανελλαδική, τηλεφωνική έρευνα της Metron Analysis «Για την κυβερνητική πολιτική στην τηλεόραση», την περίοδο 7-9/3/2016, μετά από παραγγελία της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας- Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε.

Ads

Θετική εικόνα για την ιδιωτική τηλεόραση 

Τη θετική συμβολή της ιδιωτικής τηλεόρασης στα 25 χρόνια λειτουργίας της αναγνωρίζουν οι πολίτες σε ποσοστό 61%, ιδίως στη λειτουργία της δημοκρατίας (57%) και στην επίδραση για την αναβάθμιση της δημόσιας τηλεόρασης (50%). 

Ωστόσο, σχεδόν ένας στους τρεις (31%) εκφράζεται αρνητικά για τη συνολική διαδρομή της, ενώ ιδιαίτερα στους νέους το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 42%.

Ads

Κακή εικόνα για τους καναλάρχες 

Ωστόσο, η εικόνα που έχουν οι πολίτες για τη νομιμότητα των ιδιωτικών σταθμών αντιστρέφεται, καθώς η αναγνωρίζουν ότι οι σταθμοί λειτουργούν χωρίς άδεια (54%) και επίσης δεν πληρώνουν φόρους (66%).

Το 76% δεν θέλει μείωση των αδειών, αλλά συμφωνεί με τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες 

Η πλειονότητα των πολιτών έχει πεισθεί ότι έχει να χάσει κάτι εάν μειωθεί ο αριθμός των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας από 8 σε 4, όπως έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση (76% δεν θέλουν να μειωθεί ο αριθμός).

Παρά ταύτα, οι περισσότεροι δηλώνουν ότι συμφωνούν με τον νόμο για την ιδιωτική τηλεόραση και τις τηλεοπτικές άδειες (49% και 43% διαφωνούν).

Για τη διαπλοκή 

Στην ερώτηση για τις σχέσεις καναλαρχών και πολιτικών, 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι ασκούνται πιέσεις και από τις δύο πλευρές, ενώ 15% ότι οι καναλάρχες πιέζουν τους πολιτικούς και μόνο 12% ότι οι πολιτικοί πιέζουν τους καναλάρχες. 

Στην ερώτηση εάν περιμένουν να περιοριστεί το φαινόμενο της διαπλοκής με τη μείωση του αριθμού των τηλεοπτικών σταθμών, οι προσδοκίες είναι χαμηλές: 62% πιστεύει ότι θα αυξηθεί η διαπλοκή και μόλις 24% ότι θα περιοριστεί. 
Οι θετικές γνώμες ότι θα περιοριστεί η διαπλοκή, αυξάνονται στο ακροατήριο της Αριστεράς, στο 39%.

Όχι στην ρύθμιση για το διαδίκτυο

Τέλος, η έρευνα θέτει ερώτημα σχετικά με την ανακοίνωση της Κυβέρνησης ότι θα δημιουργήσει μητρώο και νομικό πλαίσιο λειτουργίας για τις ενημερωτικές ιστοσελίδες που λειτουργούν στο internet ζητώντας τη γνώμη τους σχετικά με το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την εξαγγελία. 

Το 48% διαφωνεί με αυτή την εξαγγελθείσα πρόθεση για τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και δεν βρίσκει την αποδοχή της κοινής γνώμης.