Το ίντερνετ έχει κατακλυστεί από επιτήδειους, οι οποίοι περνούν ως ειδικοί και θησαυρίζουν στις πλάτες ανυποψίαστων πολιτών. 

Ads

Ενώ ο αχανής χώρος του διαδικτύου δεν μπορεί να ελεγχθεί σε όλο το εύρος του από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος που δίνει φυσικά προτεραιότητα σε πολύ πιο σοβαρά αδικήματα, το πεδίο μένει ελεύθερο για τους επιτήδειους που με ευφάνταστες πατέντες έχουν ανοίξει κερδοφόρες φάμπρικες. 

Φάμπρικες εύκολου κέρδους

Μια σύντομη έρευνα στο ίντερνετ αποκαλύπτει ότι διάφοροι πλασάρονται ως εφευρέτες και εκμεταλλευόμενοι ανθρώπους, κυρίως, προχωρημένης ηλικίας ή σε ευαίσθητη ψυχολογική κατάσταση, έγκυες, νέες μητέρες και αρρώστους πωλούν διάφορα ευφάνταστης σύλληψης αντικείμενα, όπως φόρμες, κράνη και θήκες προστασίας κ.α. επικαλούμενοι ειδικές ιδιότητές με βασική την προστασία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

Ads

Το αλουμινόχαρτο κατέχει περίοπτη θέση ως υλικό αδιαπέραστο από την ακτινοβολία. Οι φάμπρικες που έχουν στηθεί πάνω στην άγνοια σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία εκτός από εμπόρους εφευρέσεων ειδικών αποστολών, περιλαμβάνουν δήθεν ειδικούς που χτίζουν καριέρα με βιντεάκια πειραμάτων στο διαδίκτυο και ανθρώπους που αναζητούν την προβολή τους σοκάροντας την κοινή γνώμη με δήθεν αποκαλυπτικά στοιχεία για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

Οι φωτεινοί παντογνώστες του διαδικτύου ξεχνούν να ενημερώσουν στις ιστοσελίδες τους τους αναγνώστες ότι στη φύση υπάρχουν χιλιάδες πηγές εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, όπως το γήινο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο, το ηλιακό φως και οι μαγνήτες, αλλά και οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, συσκευές laser και άλλες απλές καθημερινές συσκευές, όπως το ραδιόφωνο, η τηλεόραση, οι φούρνοι μικροκυμάτων, τα κινητά, τα ασύρματα τηλέφωνα κ.α. 

Η ΕΕΑΕ για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ξεκαθαρίζει το τοπίο στην πολύ φιλική προς τον πολίτη ιστοσελίδα της (https://eeae.gr/) όπου παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες, μεταδίδοντας την επιστημονική θέση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. 

Η ΕΕΑΕ ως ο αρμόδιος φορέας διαχωρίζει την ακτινοβολία σε ιοντίζουσα και μη ιοντίζουσα. Η ηλεκτρομαγνητική ή μη ιοντίζουσα ακτινοβολία είναι αυτή που εκπέμπεται από ραδιοτηλεοπτικούς πομπούς, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και μεταφέρει μικρή ενέργεια που δεν συνδέεται με κινδύνους για την υγεία. 

Η ΕΕΑΕ, σε αντίθεση, επισημαίνει την επικινδυνότητα της ιοντίζουσας ακτινοβολίας (υπεριώδεις ηλιακές ακτίνες, ακτίνες Χ και γάμμα). Η ΕΕΑΕ καθησυχάζει κάθε ανησυχία, καθώς επιβεβαιώνει τα υπάρχοντα πολύ αυστηρά όρια ασφαλούς έκθεσης στην Ελλάδα. 

Μόνο το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωσή της η ΕΕΑΕ πραγματοποίησε 1731 ελέγχους σε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε όλη τη χώρα για την επιβεβαίωση της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού, και δεν παρατηρήθηκε καμία παράβαση εντός πόλεων.