Συνήθως αν ρωτήσεις έναν δημοσιογράφο τι κάνει, θα σου πει ότι «σκοτώνεται στη δουλειά». Για κάποιους αυτή η φράση είναι δυστυχώς κυριολεκτική…

Ads

Εξήντα επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν φέτος σε όλο τον κόσμο το εξαιτίας του επαγγέλματός τους, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Είκοσι επτά μπλόγκερ και 7 συνεργάτες μέσων ενημέρωσης έχουν επίσης δολοφονηθεί, σύμφωνα με τη ΜΚΟ που ζητεί τον διορισμό «χωρίς καθυστέρηση ενός ειδικού εκπροσώπου για την προστασία των δημοσιογράφων στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών». Το 2014 οι δολοφονίες δημοσιογράφων είχαν ανέλθει σε 66.

Στην κορυφή του καταλόγου των χωρών που ήταν οι πιο φονικές για τους δημοσιογράφους φέτος βρίσκονται το Ιράκ και η Συρία και τρίτη για πρώτη φορά έρχεται η Γαλλία λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης του Ισλαμικού κράτους εναντίον της εφημερίδας Charlie Hebdo. Στη λίστα ακολουθούν η Υεμένη, το Νότιο Σουδάν, η Ινδία, το Μεξικό και οι Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, 9 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στο Ιράκ το 2015 και άλλοι τόσοι στη Συρία.

Ads

Ορόσημο η επίθεση στην Charlie Hebdo

Στη Γαλλία, μεταξύ των δώδεκα θυμάτων της επίθεσης των τζιχαντιστών εναντίον του Charlie Hebdo στις 7 Ιανουαρίου, βρίσκονταν και 8 δημοσιογράφοι.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα Charlie Hebdo, αποτελούσε επί σειρά ετών ένα από τα πλέον σατιρικά έντυπα της Γαλλίας, με γελοιογραφίες ιδιαίτερα καυστικές για τα κακώς κείμενα, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας. Διεισδυτική ματιά αλλά και σκίτσα με βιτριολικό χιούμορ διέκριναν το ύφος της εφημερίδας, η οποία είχε γίνει παγκοσμίως γνωστή για την κριτική της απέναντι στο εξτρεμιστικό Ισλάμ αλλά και απέναντι στο θρησκευτικό φανατισμό άλλων θρησκειών.

Οι διάσημοι σκιτσογράφοι Stéphane Charbonnier, Georges Wolinski, Jean Cabut and Bernard Verlhac ήταν ανάμεσα στα 12 θύματα της δολοφονικής επίθεσης στα γραφεία της γαλλικής σατιρικής εφημερίδας, που σόκαρε την Ευρώπη. Οι τέσσερις γελοιογράφοι που δολοφονήθηκαν αντιπροσώπευαν ένα ριζοσπαστικό και ζωτικό στέλεχος του πολιτισμού της χώρας.

Η επίθεση «συνέβαλε στην αναστροφή της τάσης του 2014 όπου τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο ήταν σε περιοχές όπου σημειώνονται συγκρούσεις. Φέτος, αντίθετα, τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους σε καιρό ειρήνης» υπογραμμίζουν στην ανακοίνωση τους οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Οι περιπτώσεις που έγιναν γνωστές

Η οργάνωση καταγράφει τις βιαιοπραγίες που σημάδεψαν τη χρονιά, ξεκινώντας από την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo, αλλά και από τη δολοφονία του Ιάπωνα δημοσιογράφου Κέντζι Γκότο, ον κάμερα, από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Σημειώνουν επίσης την βάρβαρη δολοφονία του φωτορεπόρτερ Ρούμπεν Εσπινόσα στο Μεξικό, που βρέθηκε νεκρός τον Αύγουστο «φέροντας ίχνη βασανιστηρίων» αλλά και μια σφαίρα στο κεφάλι, δίπλα σε τέσσερις επίσης δολοφονημένες γυναίκες σε διαμέρισμα στην πρωτεύουσα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα αναφέρουν τέλος τη δολοφονία στη Σομαλία της Χιντίγιο Χάτζι Μοχάμεντ, μίας από τις δύο γυναίκες δημοσιογράφους που σκοτώθηκαν φέτος στον κόσμο. Η δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης είχε υποκύψει στα τραύματα που της προκάλεσε η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που φέρει την υπογραφή των ισλαμιστών μαχητών Σεμπάμπ στις 3 Δεκεμβρίου στο Μογκαντίσου.

Ένα αιματηρό επάγγελμα

Συνυπολογίζοντας και τους «ύποπτους θανάτους», οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα μετρούν συνολικά 110 δολοφονίες δημοσιογράφων φέτος. «Αυτή η ανησυχητική κατάσταση οφείλεται σε σκόπιμη βία εναντίον των δημοσιογράφων και μαρτυρεί την αποτυχία των πρωτοβουλιών για την προστασία τους» σύμφωνα με την οργάνωση.

Σημειώνεται ότι από το 2005, τουλάχιστον 787 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν εξαιτίας του επαγγέλματός τους.