Το 75% των εφήβων (και το 58% των 12χρονων) διαθέτουν κινητό τηλέφωνο. Σχεδόν το 90% των εφήβων που έχουν στην ιδιοκτησία τους κινητά τηλέφωνα στέλνουν και λαμβάνουν μηνύματα καθημερινά. Περίπου οι μισοί στέλνουν 50 ή και περισσότερα κείμενα την ημέρα. Ένας στους τρεις στέλνουν 100. Σε μόλις μία τετραετία τα γραπτά μηνύματα έχουν καθιερωθεί ως «ο προτιμότερος δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των εφήβων και των φίλων τους».

Ads

Φυσικά πλέον τα κινητά τηλέφωνα δεν στέλνουν απλώς μηνύματα. Τα τηλέφωνα που χρησιμοποιεί η συντριπτική πλειοψηφία των εφήβων, συγκεκριμένα περίπου το 80%, βγάζουν φωτογραφίες. Το 64% στέλνει και λαμβάνει φωτογραφίες. Το 60% ακούει μουσική, το 46% παίζει παιχνίδια, το 32% ανταλλάσει βίντεο και το 23% έχει πρόσβαση σε τόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Εν ολίγοις το κινητό τηλέφωνο είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας για την πλειονότητα των εφήβων. Ωστόσο, δε φαίνεται να είναι αρκετός. Το 73% των εφήβων χρησιμοποιούν τους δικτυακούς τόπους κοινωνικής δικτύωσης, ως επί το πλείστον το facebook. Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο κατά 50% σε σχέση με πριν από τρία χρόνια. Η ψηφιακή επικοινωνία δεν είναι απλά κυρίαρχη στη ζωή των εφήβων αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι η ζωή τους.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια, Amanda Lenhart, υπάρχει ένας απλός λόγος γι’ αυτό. «Οι τεχνολογίες αυτές καλύπτουν τις αναπτυξιακές ανάγκες των εφήβων» τονίζει. «Τα κινητά τηλέφωνο και οι ιστότοποι δίνουν τη δυνατότητα στους εφήβους να κάνουν τα πράγματα που πάντα έκαναν – να προσδιορίζουν την ταυτότητά τους, να νιώθουν ανεξάρτητοι από τους γονείς τους, να δείχνουν άνετοι και γοητευτικοί, να εντυπωσιάζουν το αντίθετο φίλο – πιο εύκολα.

Ads

Η εφηβεία είναι μία περίοδος της ζωής που κατακλύζεται από βασανιστική συστολή που κάνουν αυτού του είδους τον αυτοπροσδιορισμό μία αγωνιώδη και δύσκολη «επιχείρηση». Το μεγάλο πλεονέκτημα των γραπτών μηνυμάτων, των άμεσων μηνυμάτων και της κοινωνικής δικτύωσης είναι ότι επιτρέπει την προσπάθεια απόκτησης προσωπικής ταυτότητας και συμπεριφοράς χωρίς αυτή να συνοδεύεται από αμηχανία.

Ωστόσο, η κοινωνική δικτύωση εκτός από την έλλειψη της φυσικής επαφής έχει και κάποια πρόσθετα μειονεκτήματα. Για παράδειγμα, πολλοί είναι οι έφηβοι που έχουν πέσει θύματα παρενόχλησης στον κυβερνοχώρο ενώ μετά τη δημοσιότητα και τις διαστάσεις που έχουν λάβει οι συγκεκριμένοι χώροι και οι έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο των «online αρπακτικών».

Έρευνα του 2009 διαπίστωση ότι το 45% των αμερικανικών εταιρειών ελέγχουν πλέον τη δραστηριότητα των αιτούντων εργασία αλλά και των εργαζομένων στους χώρους κοινωνικής δικτύωσης ενώ το 35% απέρριψαν ανθρώπους εξαιτίας αυτών που βρήκαν. Τα πανεπιστήμια και τα κολλέγια έχουν αρχίσει να μπαίνουν σιγά, σιγά στο παιχνίδι.